Flessenpost

 

Op deze blog pagina plaatst Syrah Etcetera’s Monique regelmatig ‘vinfotainment’ artikelen (informatief en vermakelijk) over alles wat ook maar enigszins te maken heeft met wijn. Ook doet ze hier op geheel eigen wijze verslag van haar avonturen in de wonderlijke wijnwereld. Volg deze pagina en je blijft op de hoogte! Daarnaast post Syrah Etcetera nieuws, leuke wijnweetjes, smakelijke wijntips en leuke wijngerelateerde foto’s op Facebook en op Instagram (@syrah_etcetera).  

 

20 y.o. tawny met pure chocolade met sinaasappel

Inspiratie: port en chocolade – oktober 2018

De combinatie van een kaasplankje met port als nagerecht is welbekend, maar wat dacht je van een glas port met een stukje chocolade? Wist je dat hier veel verschillende, erg lekkere combinaties mee te maken zijn? Syrah Etcetera testte tijdens een (zeer smakelijke) masterclass 5 mooie voorbeelden van goede port en chocolade combi’s. Dat leverde de nodige inspiratie op, plus tips voor een heerlijke thuisproeverij… 

 

 

orange wine kleuren

Orange wine – juli 2018

Wit, rosé en rood kennen we allemaal wel, maar wist je dat er ook oranje wijn bestaat? Deze wijnen worden doorgaans op z’n Engels ‘orange wines’ genoemd en de term ‘amberwijn’ wordt ook wel gebruikt. Voor je nu direct aan die knalblauwe wijn denkt die in voorgaande jaren even hip was: no worries, de oranje kleur van deze wijn komt gewoon van de druiven zelf en niet van kleurstoffen of chemische kunstgrepen. Maar hoe wordt een wijn dan oranje? Waar maken ze dit soort wijnen en hoe smaken ze? Syrah Etcetera duikt erin.

 

 

BOB Maasvallei Limburg

BOB: Beschermde Nederlandse wijn – februari 2018

Bij Franse wijnen zijn we over het algemeen wel gewend aan appellaties met termen als AOP, AOC en Appellation d’Origine Protégée / Contrôlée op het etiket. Onder de drinkers van Italiaanse wijnen komt de afkorting DOC(G) ongetwijfeld bekend voor en op Spaanse wijn kun je de vermelding van een DO(Ca) tegenkomen. Maar…. wist je dat Nederland sinds kort ook twee appellaties voor wijn kent?

 

 

Sigalas 7 Assyrtiko

Wijn en terroir: Sigalas 7 – januari 2018

Het begrip ‘terroir’ is misschien wel een van de meest bediscussieerde termen in de wijnwereld. Een letterlijke Nederlandse vertaling van dit van origine Franse woord is er niet, maar het al evenmin Nederlandse ‘a sense of place’ komt wel een eind in de richting. Maar wat is dan precies terroir? En kun je dat inderdaad terugproeven in een wijn? Een kleine test met behulp van een bijzonder project op Santorini.

 

 

Koshu druiven - via Koshu of Japan

Geproefd: Koshu – september 2017

Als echte wijn-nerd houd ik ervan om zo nu en dan wijnen te proeven van druiven en/of uit wijnregio’s die ik nog niet (zo goed) ken. Vanuit die nieuwsgierigheid proefde ik enkele jaren geleden voor het eerst Japanse wijn, gemaakt van de druif koshu. Deze Japanse druif met mooi roze-grijze schil levert zeer bleke witte wijnen op die me direct fascineerden: ze zijn ingetogen, elegant en subtiel. Anders dan anders. Een bijzondere ontdekkingsreis volgde.

 

 

Overhemden tijdens de test

Hoe verwijder je een wijnvlek? – juni 2017

Van het druppeltje dat bij het uitschenken van een fles op tafel belandt tot het volle glas dat omgaat in het feestgedruis: waar wijn gedronken wordt, worden wel eens vlekken gemaakt. Geheel conform de wet van Murphy is het natuurlijk meestal rode wijn, die dan op een zo wit mogelijke bank, jurk en/of vloer terechtkomt. En dan volgen vaak de meest uiteenlopende adviezen om de vlek te bestrijden. Maar…. Welke methode werkt nou echt? En wat moet je juist absoluut niet doen? Syrah Etcetera test het voor je!

 

 

#sauvblancday17 – mei 2017

In Nederland is 5 mei in de eerste plaats natuurlijk Bevrijdingsdag, maar wereldwijd wordt er in 2017 op deze dag ook nog een ander feestje gevierd: International Sauvignon Blanc Day. Dubbel feest dus! Als er tegenwoordig één land bekend staat om zijn wijnen van sauvignon blanc, dan is het wel Nieuw-Zeeland. Dit kleine wijnland down under werd internationaal bekend en geliefd met een heel herkenbare stijl Sauvignon blanc. Heerlijke wijnen, maar wist je dat er veel meer variatie in Nieuw-Zeelandse Sauvignons zit dan je misschien zou vermoeden?

 

 

Craft & Origin wijn met kroonkurk

De kroon(kurk) op het werk? – april 2017

Vorige week vielen ze me ineens op in het wijnschap van de Gall&Gall: vrij kleine, ietwat gedrongen flesjes wijn uit Zuid-Afrika met een vrolijk etiketje erop en afgesloten met…. een kroonkurk. Gek idee? Heiligschennis?

 

 

Wijnproeven in Jurassic Park – februari 2017

Huh? Jurassic Park? Bedoel je echt wijnproeven tussen de dinosaurussen? Jazeker! Maar gelukkig ging het hier niet om die vleesetende rakkers van Spielberg, maar om de variant die mij wat meer aanspreekt: de dinosaurussen onder de wijnstokken. Deze zeer oude wijnstokken vind je op het Griekse eiland Santorini. Reden voor mij om dit bijzondere eiland en zijn bevlogen wijnmakers te bezoeken, te struinen tussen die dino’s en natuurlijk ook heel veel wijnen te proeven.

 

 

wijn liefde

Meet the parents – februari 2016

Het is een van de meest spannende momenten in je relatie: de eerste ontmoeting met de ouders van je geliefde. Je bent compleet verliefd, helemaal weg van elkaar, kent elkaar al redelijk of misschien zelfs wel heel goed, maar dan: de ouders. Wat voor types zijn het, lijkt mijn lief veel op ze, klikt het over en weer een beetje…. Ooit gedacht dat je met een wijndruif een soortgelijke ervaring kunt hebben?

 

 

Er was eens…. wijn – juni 2015

Kvevri amfoor

Er was eens, lang geleden, in een land hier ver vandaan een wilde wijnstok die de wereld zou gaan veroveren… Of, om wat concreter te zijn: lang geleden betreft zo’n 7.000 jaar geleden en het land hier ver vandaan is de zuidelijke Kaukasus, daar waar je tegenwoordig Georgië en Armenië vindt. Dit is het gebied waar waarschijnlijk de oorsprong van onze wijnbouw ligt en hiervandaan hebben wijnstok en wijnbouw zich in de loop van duizenden jaren verspreid naar de rest van de wereld. Nou hadden de wijnmakers destijds nog geen roestvrijstalen tanks en andere moderne hulpmiddelen ter beschikking, dus logischerwijs werd de wijn op een andere wijze gemaakt. Zo’n stukje geschiedenis maakt natuurlijk nieuwsgierig: hoe werd wijn vroeger gemaakt? En hoe zou dat gesmaakt hebben?

 

 

Mousserende Australische Shiraz

Ook coole Australische Shiraz – april 2015

Als je bedrijf Syrah Etcetera heet, ontkom je er natuurlijk niet aan om met enige regelmaat wat Syrah / Shiraz te proeven. De laatste tijd willen de Australiërs hierbij nog wel eens voor verrassingen zorgen. Zo ook nu weer met een sparkling Shiraz.

 

 

Coole Australische Shiraz – april 2015

Vol, stevig, mondvullend, kruidig, jammy (over)rijp fruit en flinke chocoladetonen: de stijl van Australische Shiraz ten voeten uit. Maar hoe populair deze volle, zware wijnen ook (geweest) zijn, de huidige trend wereldwijd is het maken van zogenaamde ‘cool climate’ wijnen. Nou is het klimaat in een groot deel van Australië warm tot ronduit heet te noemen, maar toch slagen de Australiërs erin in koelere gebieden (o.a.) verrassend mooie, spannende ‘cool climate’ Shiraz wijnen maken.

 

 

Een ei in je wijn – de (ver)klaring –  maart 2015

Een klant duwde een van mijn collega’s laatst een fles rode wijn onder de neus en wees op het achteretiket, waarop vermeld stond dat de wijn sulfiet en ei bevatte. Voor zij echter de kans kreeg aan een uitleg te beginnen, zette meneer de fles met een ferm gebaar terug in het schap, met daarbij de woorden ‘Hier zit ei in. Dat is advocaat en dat drink ik niet’. Nou kan ik me levendig voorstellen dat je wat raar opkijkt als je ineens ontdekt dat er ei in je wijn zit. Klinkt best een beetje gek. Laat ik het eerst nog even gekker maken…

 

 

Nieuw-Zeeland

Geproefd: Nieuw Nieuw-Zeeland – maart 2015

Als er één wijnland is dat me de laatste jaren keer op keer weet te verrassen, dan is het wel Nieuw-Zeeland. Het begon jaren geleden met, hoe kan het ook anders, de stuivende Sauvignon blanc. Inmiddels ben ik door de nodige proefervaringen en wijnopleidingen nog wat ‘verwender’ geworden op wijngebied. Toch wist Nieuw-Zeeland mij tijdens een uitgebreide proeverij op de Wine Professional afgelopen januari alweer positief te verrassen, ditmaal met regionale variatie en ouderingspotentieel.

 

 

Druivensap – januari 2015

Als er één vraag is die ik de laatste maanden in toenemende mate in de winkel gehoord heb, dan is het wel ‘Verkopen jullie ook alcoholvrije wijn?’ . Zodra ik deze vraag met een ‘ja’ beantwoord heb, is de volgende vraag vaak: ‘maarre… alcoholvrije wijn, is dat niet gewoon druivensap?’ Tsja, ja en nee… 

 

 

Mateloos genieten – oktober 2014

‘Geniet, maar drink met mate’:  voor vrouwen geldt het advies het te houden op 1, volgens sommigen maximaal 2 glazen. Welnu, weinig vrouwen zullen zo intens genieten van dat ene glaasje als de oudere dame die onlangs bij mij in de winkel verscheen…

 

 

glas Sauternes Guiraud

Rotwijn – april 2014

Paarsig-bruine verschrompelde druiven die nog het meest weghebben van vochtige rozijnen bedekt met een soort grijzig stoflaagje… Klinkt niet al te appetijtelijk hè? Toch is het aan te raden om deze druifjes niet alleen op hun looks te beoordelen, want uitgerekend deze rotte jongens zijn verantwoordelijk voor een van de bijzonderste (en lekkerste) wijnen ter wereld…

 

 

Zure gezichten en wrange gevoelens – september 2013

Tsja, dat is waarschijnlijk niet de titel die je verwacht boven een artikel over mijn eerste lesdag op de Vinologenopleiding… De opmerkingen die ik doorgaans krijg wanneer ik vertel dat ik deze opleiding volg, zijn in de trant van ‘lekker de hele dag wijnzuipen en dat opleiding mogen noemen’. Persoonlijk had ik op basis van voorgaande wijnopleidingen gelukkig al wel iets genuanceerdere verwachtingen, maar dan nog was de eerste les wel even afzien… Tegenover dit bourgondische beeld staat namelijk ook de bittere realiteit van de eerste lesdag.

 

 

Y d'Yquem

SexY – augustus 2013

Eén van de grote voordelen van werken in de wijnwereld (als je het mij vraagt in elk geval) is dat je met enige regelmaat het een en ander aan wijnen te proeven krijgt. Maar soms zitten daar wel erg bijzondere ervaringen tussen… Een column over een heel sexy wijn!