MATELOOS GENIETEN

 

Geniet, maar drink met mate’ : een welbekende slogan met betrekking tot alcoholhoudende dranken en het gebruik daarvan. Als ik zo om me heen kijk in mijn familie- en vriendenkring verschilt de definitie van die ‘mate’ duidelijk nogal per persoon en per gelegenheid, net als de wijze van genieten trouwens. Los van alle persoonlijke opvattingen zijn er natuurlijk de officiële definities van ‘mate’ van diverse (medische) instellingen. Over het algemeen wordt hierbij een maximale consumptie 2 tot hooguit 3 glazen alcoholhoudende drank per dag voor mannen geadviseerd, en voor vrouwen geldt het advies het te houden op 1, volgens sommigen maximaal 2 glazen.

 

Welnu, weinig vrouwen zullen zo intens genieten van dat ene glaasje als de oudere dame die onlangs bij mij in de winkel verscheen. Ze kwam om een fles ouzo te kopen en al snel raakten we aan de praat. Ze vertrouwde me toe dat ze deze fles kocht voor haar kleinzoon (die meerderjarig is, voegde ze er meteen aan toe). Tot zover nog weinig wereldschokkends, maar ze vertelde vervolgens dat deze kleinzoon autistisch is en nooit spreekt. Een gegeven waar zij en haar dochter en schoonzoon zich min of meer bij neergelegd hadden totdat zich op een dag een klein wonder voltrok. Na afloop van een diner met zijn allen, kleinzoon incluis, in een Grieks restaurant kregen ze allemaal een glaasje ouzo geserveerd. Iedereen aan tafel dronk het glaasje leeg, ook de autistische kleinzoon. En wat gebeurde er: na het drinken van de ouzo begon de kleinzoon van deze dame zomaar spontaan te praten. Een groter geschenk hadden zijn ouders en deze oma haast niet kunnen krijgen.

 

Sindsdien hadden ze gezamenlijk de gewoonte ontwikkeld om eens in de maand met zijn allen met deze kleinzoon aan een gedekte ronde tafel te gaan zitten, net als in het restaurant, met ieder een glaasje ouzo voor zich. Dat drinken ze allemaal op, waarna elke keer de kleinzoon begint te praten en ze in staat zijn gesprekken met hem te voeren. “En het is zo’n leuk joch” benadrukte ze bij het afrekenen nog even met een brede glimlach. De duidelijke vreugde in haar ogen en de energieke tred waarmee ze met de fles ouzo de winkel verliet zeiden eigenlijk al ruimschoots voldoende. Prachtig om te zien hoe zo’n gematigde consumptie van alcohol tot zo’n mateloos genieten kan leiden. 

 

(oktober 2014)