Nieuwsbrief 

 

Elk kwartaal versturen we per e-mail een overzicht van alle leuke wijnartikelen en blogs die in die periode op de website verschenen zijn: de Syrah Etcetera Nieuwsbrief. Op deze pagina vind je de artikelen uit het meest recente exemplaar.  

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet, maar zou je dat wel willen? Geef dat dan hier aan ons door!

 

 

Druivenweetjes: grenache noir

Wijnaroma kers

 

De naam grenache noir kom je niet zo vaak prominent op het vooretiket van een fles wijn tegen, maar deze blauwe druif zit wel degelijk in zeer veel wijnen. Het bekendst is de zogenaamde GSM-blend, bestaande uit het blauwe-druiven-trio grenache, syrah en mourvèdre. Maar wist je deze druif (op z’n Spaans garnacha tinta genaamd) in Rioja veel gebruikt ter aanvulling op de strengere, stevigere tempranillo? En dat hij onder de naam cannonau de trots van Sardinië is? Lees hier verder

 

 

Port en chocolade

20 y.o. tawny met pure chocolade met sinaasappel

 

De combinatie van een kaasplankje met port als nagerecht is welbekend, maar wat dacht je van een glas port met een stukje chocolade? Wist je dat hier veel verschillende, erg lekkere combinaties mee te maken zijn? Syrah Etcetera testte tijdens een (zeer smakelijke) masterclass 5 mooie voorbeelden van goede port en chocolade combi’s. Dat leverde de nodige inspiratie op, plus tips voor een heerlijke thuisproeverij… Lees hier verder

 

 

Wijnquote

 

‘Language is wine upon the lips’- Virginia Woolf

 

 

Wijn(ver)woorden

 

Botrytis: Term gebruikt voor gunstige, ‘edele’ rotting van de druiventros (in het Frans ‘pourriture noble’, in het Engels ‘noble rot’), veroorzaakt door de schimmel Botrytis cinerea. Wanneer deze schimmel op het juiste moment witte druiven aantast, kan dit een edelzoete wijn opleveren met zeer complexe aroma’s. Wil je weten hoe dat precies in zijn werk gaat en hoe die wijnen dan smaken? Lees dan het artikel ‘Rotwijn’ hieronder

 

Goût de pétrole: Letterlijk vertaald ‘de smaak van petroleum’. Deze term wordt gebruikt voor een aroma dat aan benzine doet denken. Dit kan soms voorkomen in wijnen gemaakt van riesling.  

 

Biodynamisch: Een vorm van biologische wijnbouw waarin o.a. de vier elementen aarde, water, lucht en vuur, kosmische cycli (stand van zon, maan, sterren en planeten) en speciale preparaten een rol spelen. Meer weten over biodynamische wijnbouw? Lees dan dit artikel.

 

 

Rotwijn

glas Sauternes Guiraud

 

Paarsig-bruine verschrompelde druiven die nog het meest weghebben van vochtige rozijnen bedekt met een soort grijzig stoflaagje… Klinkt niet al te appetijtelijk hè? Toch is het aan te raden om deze druifjes niet alleen op hun looks te beoordelen, want uitgerekend deze rotte jongens zijn verantwoordelijk voor een van de bijzonderste (en lekkerste) wijnen ter wereld… Lees hier verder

 

Wijnquote

 

‘Alles went, behalve Regent’ – de echtgenoot n.a.v. het proeven van een Nederlandse rode wijn

(Regent is een blauw druivenras, verbouwd in o.a. Nederland, Duitsland, België en Engeland)

 

 

Wijnweetje: ufo’s boven chateauneuf-du-pape

 

Elk wijngebied heeft zo zijn eigen regels, maar het Franse Chateauneuf-du-Pape heeft wel een heel bijzondere…. In de regelgeving van deze gemeente is namelijk bepaald dat ufo’s niet binnen de grenzen van Chateauneuf-du-Pape mogen vliegen, landen of opstijgen. Dit verbod dateert uit 1954, uit een periode waarin veel verhalen over ufo’s de ronde deden. Het verbod geldt zowel voor ‘soucoupes volantes’ (vliegende schotels) als ‘cigars volants’ (vliegende sigaren). Deze regel blijkt overigens even effectief als bijzonder: naar verluidt zijn er vooralsnog geen ufo’s op bezoek geweest in Chateauneuf-du-Pape.

 

Wijnboek

Boek Wijn & Spijs uit NL - Koen van der Plas, Etienne Verhoeff

 

Wijnboeken zijn er, net als wijn zelf, in alle soorten en maten en op alle niveaus. Maar wat zijn nu de meest interessante, toffe, leuke, gave, leerzame exemplaren? Welke wijnboeken maken dorstig en welke geven je juist hoofdpijn? Syrah Etcetera leest en geeft een mening. In deze editie een boek over Nederlandse wijnen en bijpassende gerechten: ‘Wijn & Spijs uit NL‘ door sommelier Koen van der Plas en journalist Etienne Verhoeff. 

 

Lezersvraag

 

Zit jij met een vraag op wijngebied waar je graag antwoord op wilt hebben? Stuur hem dan naar nieuwsbrief@syrahetcetera.nl!  Wat de vraag ook is, je krijgt altijd bericht van ons terug. Bovendien behandelen we elk kwartaal een of enkele vragen in de nieuwsbrief.