Nieuwsbrief 

 

Elk kwartaal versturen we per e-mail een overzicht van alle leuke wijnartikelen en blogs die in die periode op de website verschenen zijn: de Syrah Etcetera Nieuwsbrief. Op deze pagina vind je de artikelen uit het meest recente exemplaar.  

Ontvang je onze nieuwsbrief nog niet, maar zou je dat wel willen? Geef dat dan hier aan ons door!

 

 

Druivenweetjes: verdejo

wijnaroma ananas

 

Verfrissend en tegelijkertijd lekker fruitig: wijnen gemaakt van verdejo zijn heerlijk als glas op zich op het terras, bij een zomerse salade of bij tapas. Misschien niet zo gek dus dat deze witte druif vooral in Spanje aangeplant staat. Er is één regio in Spanje die met name furore maakt met wijnen van verdejo: Rueda. Maar hoeveel verdejo zit er eigenlijk in een fles Rueda? En hoe komt deze druif aan zijn naam? Lees hier verder

 

 

Orange wine

orange wine kleuren

 

Wit, rosé en rood kennen we allemaal wel, maar wist je dat er ook oranje wijn bestaat? Deze wijnen worden doorgaans op z’n Engels ‘orange wines’ genoemd en de term ‘amberwijn’ wordt ook wel gebruikt. Voor je nu direct aan die knalblauwe wijn denkt die in voorgaande jaren even hip was: no worries, de oranje kleur van deze wijn komt gewoon van de druiven zelf en niet van kleurstoffen of chemische kunstgrepen. Maar hoe wordt een wijn dan oranje? Waar maken ze dit soort wijnen en hoe smaken ze? Syrah Etcetera duikt erin.

 

Wijnquote

 

‘A  bottle of wine contains more philosophy than all the books in the world’- Louis Pasteur

 

Wijn(ver)woorden

 

Natuurwijn / Vin naturel: Een wijn die ‘zo natuurlijk mogelijk’ gemaakt is: met zo min mogelijk ingrepen en toevoegingen.  

 

Vinoloog: Iemand die een erkende opleiding tot vinoloog heeft gevolgd (bijvoorbeeld bij de Wijnacademie, niveau SDEN4) en de bijbehorende examens met succes heeft afgerond. Een vinoloog heeft een uitgebreide en diepgaande kennis van o.a. wijnlanden, druivenrassen, wijnwetgeving, wijntypen en invloeden van bodemsoorten, klimaten en vinificatie. Daarnaast is een vinoloog getraind in het (blind) proeven, duiden en beoordelen van wijnen.  

 

Wild ferment(ed) / wilde gisten: Een wijn gemaakt met ‘wilde gisten’ wordt gemaakt door de druiven (deels) te laten vergisten met gisten die op de schillen van de druiven en in de lucht aanwezig zijn. Omdat je hierbij niet exact weet welke gisten er aan het werk zijn, is het verloop van deze gisting vrij onvoorspelbaar. Ook kunnen deze wilde gisten soms verrassende aroma’s produceren (zowel in positieve als negatieve zin).

Dit in tegenstelling tot het vaak voorkomende gebruik van gecultiveerde (speciaal ontwikkelde) gistcellen, waarbij het verloop van de gisting en de daaruit resulterende aroma’s veel voorspelbaarder zijn.

 

BOB: Beschermde Nederlandse wijn

BOB Maasvallei Limburg

 

Bij Franse wijnen zijn we over het algemeen wel gewend aan appellaties met termen als AOP, AOC en Appellation d’Origine Protégée / Contrôlée op het etiket. Onder de drinkers van Italiaanse wijnen komt de afkorting DOC(G) ongetwijfeld bekend voor en op Spaanse wijn kun je de vermelding van een DO(Ca) tegenkomen. En zo zijn er nog wel wat wijnlanden en afkortingen voor appellaties te noemen. Maar…. wist je dat Nederland sinds kort ook twee appellaties voor wijn kent? De Nederlandse term voor appellatie is Beschermde OorsprongsBenaming, wat (ietwat ironisch) de afkorting BOB oplevert. Eind 2017 werd de allereerste BOB van Nederland door de Europese Commissie goedgekeurd… Lees hier verder

 

Wijnquote

 

‘A meal without wine is called breakfast’ – onbekend

 

Wijnweetje: appellation

DOC DO DOCa

 

De term appellation is afkomstig van het Franse begrip Appellation d’Origine Protégée (AOP), wat zoveel betekent als ‘beschermde herkomstbenaming’. Vroeger was de aanduiding hiervoor AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, en ook deze formulering mag nog gebruikt worden. Wijnen met beschermde herkomstbenaming komen niet alleen in Frankrijk voor: veel wijnproducerende landen hebben zo hun eigen systeem en terminologie. Maar wat houdt zo’n appellatie nu eigenlijk in? En waarom bestaan er beschermde herkomstbenamingen? Je leest het hier

 

Lezersvraag

 

Zit jij met een vraag op wijngebied waar je graag antwoord op wilt hebben? Stuur hem dan naar nieuwsbrief@syrahetcetera.nl!  Wat de vraag ook is, je krijgt altijd bericht van ons terug. Bovendien behandelen we elk kwartaal een of enkele vragen in de nieuwsbrief.