COOLE AUSTRALISCHE SHIRAZ

 

Vol, stevig, mondvullend, kruidig, jammy (over)rijp fruit en flinke chocoladetonen: de stijl van Australische Shiraz ten voeten uit. Een stijl die wereldwijd aansloeg en het van oorsprong Franse druifje Syrah zelfs een tweede thuisland en zijn nieuwe naam Shiraz opleverde. Maar hoe populair deze volle, geconcentreerde, zware wijnen ook (geweest) zijn, de laatste jaren is er steeds meer vraag naar elegantere, lichtere wijnen.  Om dit type wijn te kunnen maken, heb je een koel klimaat nodig (hoe koel dat klimaat moet zijn, verschilt per druivenras). De huidige trend onder wijnmakers wereldwijd is daarom het maken van zogenaamde ‘cool climate’ wijnen en in Australië kan men natuurlijk niet achterblijven bij deze trend. Nou is het klimaat in een groot deel van Australië warm tot ronduit heet te noemen, maar gelukkig zijn er in dit zeer grote land ook koele(re) gebieden te vinden. Dat de Australiërs in deze koelere gebieden (o.a.) verrassend mooie, spannende ‘cool climate’ Shiraz wijnen maken ontdekte ik dit jaar op vakbeurs ProWein.

  

Hoezeer dit type Shiraz wijn verschilt van het stereotype beeld bij Australische Shiraz, blijkt wel uit de opmerking ‘haast on-Australisch’ in mijn proefnotities bij de wijnen van Logan en Fowles Wines  (zie onderaan dit artikel voor een lijst van de geproefde wijnen). In de geur en smaak van deze wijnen veel zwarte peper, goede zuren en tannines, lekker strak en stoer van karakter.  Beide wijnen deden me wat denken aan Syrah uit de Noord-Rhône en Nieuw-Zeelandse Gimblett Gravels, maar dan ronder van structuur.

 

Een duidelijk andere stijl van wijnmaken kwam ik tegen bij Helen and Joey Estate: hun Shiraz was aanmerkelijk lichter van stijl en aardig sappig. De wijn kwam vergeleken met de voorgaande twee opvallend zacht en vriendelijk over met milde tannines, lage zuren en wat rood fruit. Een groot contrast met de Shiraz van Sidewood Estate die juist flinke zuren en tannines had en intrigerende aroma’s van o.a. potpourri, kaneel, witte peper en rijpe pruimen.

  

Deze wijnen komen uit heel verschillende delen van Australië: de wijngaarden liggen in respectievelijk Orange (New South Wales), Strathbogie Ranges (Victoria), Yarra Valley (Victoria) en  Adelaide Hills (South Australia). Wat al deze ‘cool climate’ Shiraz wijngaarden gemeen hebben is dat ze in relatief koele gebieden liggen, waar het in de zomer overdag weliswaar nog vrij warm kan worden, maar in de nachten steeds sterk afkoelt. Dit zorgt ervoor dat de druiven langzaam rijpen en hun aroma’s en zuren goed kunnen behouden. Verdere verkoeling vinden de wijnmakers door hun wijngaarden hoger op de hellingen aan te planten, waar het koeler is dan in het dal (Logan bijvoorbeeld heeft zijn Shiraz op maar liefst 870 m. hoogte aangeplant). In Strathbogie Ranges en Orange worden de wijngaarden nog eens verder gekoeld door een stevige wind, in Adelaide Hills zorgt juist mist voor extra koelte.

  

Ergo: Hoewel in het warme Australië wat lastiger is om trendy ‘cool climate’ wijnen te maken, bewijzen deze wijnmakers dat het zeker niet onmogelijk is. Door gebruik te maken van koeling door hoogte, koude nachten, wind en/of mist zijn zij in staat mooie, spannende Shiraz wijnen te maken. Wat mij betreft een trend om in de gaten te houden, want deze wijnen zijn niet alleen erg verrassend, maar bovenal ook nog eens gewoon heel erg lekker.  

   

Geproefde wijnen:

1)      Logan ‘ Ridge of Tears’ Shiraz, 2012, Orange, New South Wales

2)      Fowles Wine ‘Ladies who Shoot their Lunch’ Shiraz, 2012, Strathbogie Ranges, Victoria
3)      Helen and Joey Estate ‘Layla’ Shiraz, 2013, Yarra Valley, Victoria

4)      Sidewood Estate Shiraz, 2013, Adelaide Hills, South Australia

 

(april 2015)