SEXY

 
Eén van de grote voordelen van werken in de wijnwereld (als je het mij vraagt in elk geval) is dat je met enige regelmaat het een en ander aan wijnen te proeven krijgt. Vaak zitten daar mooie en/of bijzondere wijnen tussen, dus na verloop van tijd ben je als wijnprofessional best wel wat gewend.  Maar ik ben me nou toch een proefervaring rijker… Laat ik wel zijn, het was dan ook niet zomaar een wijn en zeker niet iets dat ik dagelijks proef. Door een gelukkige samenloop van omstandigheden (en met dank aan een zeer gewaardeerde vriend) kruiste namelijk een fles ‘Y’ 2006 mijn pad en proefglas.
 
Y d'Yquem
Voor wie nog nooit van deze wijn gehoord heeft eerst wat beknopte achtergrondinfo. ‘Y’ is de droge witte wijn van Château d’Yquem. Dit Franse château is wereldberoemd en geliefd als producent van de ultieme Sauternes wijn. Om even heel kort te gaan (in een toekomstig artikel ga ik hier nog verder op in): wijnen uit de appellation Sauternes zijn een heel bijzonder type zoete witte (dessert) wijn en Château d’Yquem is de absolute top op dit gebied.
 
Naast die wereldberoemde zoete witte wijn maakt Yquem in goede jaren (dat is lang niet elk jaar) een droge witte wijn, genaamd ‘Y’ (spreek uit ie-grec). ’Y’ wordt gemaakt van de druiven Sauvignon Blanc en Semillon (beiden maken 50% van de assemblage uit), afkomstig van dezelfde wijnstokken en hetzelfde terroir als hun zoete wijn. Van jaar tot jaar bekijkt men of deze bijzondere droge witte wijn gemaakt gaat worden. Is dat het geval, dan worden de Sauvignon Blanc druiven al aan het begin van de oogstperiode geoogst, en de Semillon druiven juist aan het eind hiervan. Zelf heb ik de tel niet bijgehouden, maar op  de website van Yquem lees ik dat ‘Y’ in de afgelopen 54 jaar pas 23 keer geproduceerd is en dan nog in kleine hoeveelheden ook. Vrij zeldzaam spul dus!
 
Maar wat heb je dan in je glas, als je eindelijk zo’n zeldzame fles te pakken hebt? Een super verleidelijke, spannende wijn waarin echt een heleboel te ruiken en te proeven valt. Alhoewel het absoluut een droge wijn is, is de geur tegelijkertijd zwoel. Ik proefde erg fijne aroma’s van o.a. grapefruit en sinaasappelschilletjes (en nog tig andere smaken), met een mooi klein bittertje. De wijn geeft een prettig filmend mondgevoel, terwijl in de afdronk juist de mooie zuren weer duidelijk opvallen. Al met al een heel mooie, complexe (en vooral lekkere!) wijn met veel laagjes in de smaak en een heerlijk lange afdronk. 
 
Voor zover het nog niet duidelijk was: ik ben fan! Als ik ooit weer eens in de gelegenheid ben om deze wijn te drinken, zal ik dat (ondanks het forse prijskaartje) zeker doen en ik kan je van harte aanraden hetzelfde te doen. Op basis van een wijn als deze kan ik dan ook maar één conclusie trekken: wijn kan zoooo sexy zijn (met een hoofdletter Y in dit geval)!
 
(augustus 2013)