BOB: Beschermde Nederlandse wijn

 

Bij Franse wijnen zijn we over het algemeen wel gewend aan appellaties met termen als AOP, AOC en Appellation d’Origine Protégée / Contrôlée op het etiket. Onder de drinkers van Italiaanse wijnen komt de afkorting DOC(G) ongetwijfeld bekend voor en op Spaanse wijn kun je de vermelding van een DO(Ca) tegenkomen. (wil je weten wat een appellatie is? Klik hier) En zo zijn er nog wel wat wijnlanden en afkortingen voor appellaties te noemen. Maar…. wist je dat Nederland sinds kort ook twee appellaties voor wijn kent?

BOB Maasvallei Limburg

 

De Nederlandse term voor appellatie is Beschermde OorsprongsBenaming, wat (ietwat ironisch) de afkorting BOB oplevert. Eind 2017 werd de allereerste BOB van Nederland door de Europese Commissie goedgekeurd: Maasvallei Limburg. Deze BOB was meteen een wereldwijde primeur, want het is niet alleen de eerste appellatie van Nederland, maar ook nog eens de eerste grensoverschrijdende appellatie ter wereld. De BOB Maasvallei Limburg omvat namelijk wijngaarden langs de Maas in zowel Belgisch als Nederlands Limburg, in een afgebakend gebied dat grofweg tussen Roermond en Lanaken ligt. De toegestane druivenrassen binnen deze appellatie zijn Acolon, Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Riesling en Siegerebe.

 

Sinds februari 2018 is Nederland een tweede BOB rijker: Mergelland. Deze geheel Nederlandse BOB bevindt zich in Zuid-Limburg en omvat wijngaarden in diverse gemeenten. Wat al deze wijngaarden kenmerkt, is een bodem die bestaat uit een bovenlaag van löss op een onderlaag van mergel (kalksteen). Vandaar ook de naam. Ook deze BOB heeft zijn eigen lijst aan toegestane druivenrassen: Auxerrois, Chardonnay, Dornfelder, Gewürztraminer, Rivaner / Müller-Thurgau, Pinot blanc, Pinot gris, Pinot noir, Pinot noir précoce en Riesling.

 

Kaart Mergelland

Behalve een geografisch afgebakend gebied en een lijst aan toegestane druivenrassen omvatten de beide BOB’s ook nog voorschriften met betrekking tot o.a. rendementen, alcoholgehalte, vinificatie en karakter van de wijnen.  Mocht je benieuwd zijn naar alle details van (een van) beide BOB’s, dan kun je hier het productdossier inkijken. 

 

Voor het geval dat je zo enthousiast bent over dit nieuws dat je meteen een fles Nederlandse BOB-wijn wilt opentrekken om het te vieren: je moet nog eventjes geduld hebben voor de term BOB ook daadwerkelijk op de etiketten van de wijnen verschijnt. De eerste jaargang waar deze appellaties voor zullen gelden is namelijk 2018. Daarnaast zijn er waarschijnlijk nog meer BOB’s in aantocht, want er wachten momenteel nog 4 aanvragen op goedkeuring door de Europese Commissie: voor de BOB’s Vijlen, Ambt Delden, Oolde en Achterhoek Winterswijk. Dat kan dus nog flink proosten worden in de komende jaren.

 

 

Februari 2018