Wijnboek

Boek Wijn & Spijs uit NL - Koen van der Plas, Etienne Verhoeff

Gegevens

Titel: Wijn & Spijs uit NL

Auteur(s): Koen van der Plas, Etienne Verhoeff

Gelezen druk: 1e druk, augustus 2018

ISBN: 978 949 2881 076

Taal: Nederlands

Niveau: Toegankelijk

 

Waar gaat dit boek over?

De titel is in dit geval een zeer goede hint: dit boek gaat over Nederlandse wijnen en de mogelijkheden om die wijnen met eten te combineren. Sommelier Koen en journalist Etienne bezochten samen met fotograaf Maaike Petri in 8 Nederlandse provincies in totaal 19 wijnboeren. Elk van deze wijnboeren (en wijndomeinen) wordt uitgebreid geportretteerd in woord en beeld. Daarnaast beschrijft Koen zijn favoriete wijnen van elk wijndomein en hebben 4 sterrenchefs speciaal voor dit boek recepten ontwikkeld bij een aantal door Koen hiervoor geselecteerde Nederlandse wijnen.

 

Wat is er goed aan dit boek?

Het boek is toegankelijk geschreven en leest heel lekker weg. Dit is echt wijnentertainment. De portretten van de diverse wijndomeinen en wijnboeren zijn interessant en persoonlijk en de onderwerpen die ter sprake komen zijn prettig gevarieerd. Al lezende krijg je ondertussen een aardig beeld van de wijnbouw in Nederland anno 2018. En leuker nog: je krijgt er ook echt zin van om Nederlandse wijngaarden te gaan bezoeken, Nederlandse wijnen te gaan proeven / drinken en om er mooie gerechten bij te gaan koken. Dat is zeker ook deels te danken aan de mooi sfeervolle fotografie van de wijngaarden én van de gerechten uit de recepten.

 

Wat is er minder goed aan?

Zoals misschien wel te verwachten is, zijn de door de diverse sterrenchefs ontwikkelde recepten in het boek op zijn zachtst gezegd verre van eenvoudig. Dat is jammer, want hierdoor zullen veel thuiskoks zich niet wagen aan de receptuur van de zo smakelijk beschreven wijn-spijscombinaties. Verder waren meer proefnotities / omschrijvingen van de diverse wijnen van de bezochte wijndomeinen welkom geweest.

 

Dit boek is bij uitstek geschikt voor / als….

Dit is een ideaal cadeau voor wijnliefhebbers en/of zeer gevorderde thuiskoks met sterrenambities (en enige affiniteit met wijn). Het is echt een boek om eens op je gemak te lezen (met een glaasje wijn erbij), dan uit te lenen aan een wijnvriend(in) en vervolgens aan een andere wijnvriend(in), om het daarna zelf weer eens ter hand te nemen. En dan met zijn allen gezellig een wijnreisje in eigen land te plannen.

 

 

(november 2018)