WIJNLAND: ARGENTINIË

 

Argentinië ligt in Zuid-AmerikaHet is een groot land met flinke klimaatverschillen: van subtropisch in het noorden, via gematigd in het midden naar droog, dor en koud in het zuiden en in de bergen. Veel van de wijngebieden van Argentinië liggen in het westen van het land, richting de Andes die het land van buurland Chili scheidt. Doordat de Andes veel regen tegenhoudt, zijn dit warme en droge gebieden. Om die reden liggen veel wijngaarden in Argentinië hoog in de bergen, waar het koeler is en de druiven hun aroma’s beter behouden.

 

druivenstok

Argentinië is een van de grootse wijnproducenten ter wereld. Van oudsher is de wijnbouw in Argentinië gericht geweest op het produceren van grote hoeveelheden zeer eenvoudige bulkwijnen voor de Argentijnen zelf. Hiervoor worden vooral de inheemse rassen Criolla en Cereza gebruikt. Deze rassen leveren een zeer grote hoeveelheid druiven op met een lichtroze schil, waarvan een diepgekleurde witte (of soms lichtroze) wijn gemaakt wordt die vaak behoorlijk zoet van smaak is.

 

De laatste decennia zijn de Argentijnen echter veel meer wijn gaan exporteren naar het buitenland en hiervoor is steeds meer de switch gemaakt naar het produceren van kwaliteitswijnen. Doordat men niet huiverig is om hiervoor advies in te winnen bij Europese consultants en wijnmakers, is de wijnbouw in Argentinië duidelijk door Europa beïnvloed.  Naast de bekende druivenrassen als Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot en Cabernet Sauvignon staan er relatief veel Spaanse (Tempranillo, Torrontes) en Italiaanse (Bonarda, Barbera) druivenrassen aangeplant. 

 

De bekendste druif van Argentinië is echter de van oorsprong Franse Malbec geworden, die zich hier zo goed thuisvoelt dat hij inmiddels de meest verbouwde blauwe druif van Argentinië is. Voor wat betreft witte wijn heeft Argentinië zich de van oorsprong Spaanse Torrontes min of meer toegeëigend als ‘huisdruif’.  Van deze aromatische druif worden zowel mooie droge als zoete witte wijnen gemaakt.

 

wijngaard

Veruit het grootste deel van het totale wijngaardoppervlak van Argentinië (zo’n 70%) vind je in de enorme wijnregio Mendoza. Deze regio is dusdanig groot dat hij opgedeeld is in meerdere subregio’s met elk hun eigen specialiteiten. Zo is het noorden van Mendoza bij uitstek geschikt voor de productie van fruitige witte wijnen en jonge rode wijnen. De oostelijke regio van Mendoza is het grootste subgebied. Hier worden

vooral massawijnen geproduceerd, van o.a. Bonarda, Cabernet Sauvignon, Sangiovese en Syrah. Het centrale deel van Mendoza, nabij de bovenloop van de gelijknamige rivier, is een goed gebied voor de productie van kwaliteitswijnen. Dit deel van Mendoza kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en een bodem met veel mineralen. Vooral de Malbec uit dit gebied is van zeer goede kwaliteit, bijvoorbeeld uit Lujan de Cuyo (het eerste erkende herkomstgebied van Argentinië, sinds 1993).

 

Het op een na grootste wijngebied van Argentinië is San Juan. Hier komen van oudsher bulkwijnen van Criolla en Cereza vandaan. Het is een zeer heet en droog gebied. De wijnregio Salta ligt in het noorden van Argentinië, hoog in de bergen. Het belangrijkste herkomstgebied van deze regio is Cafayate. Gelegen op een hoogte van 1600 tot 2000 meter is dit één van de hoogst gelegen wijngebieden ter wereld (en het hoogste wijngebied van Argentinië). Het is een erg zonnig gebied met gemiddeld 350 dagen zon per jaar en flink koele nachten. Vooral Torrontes, Tannat en Cabernet Sauvignon doen het hier uitstekend.

 

witte wijn

De meest zuidelijke wijngebieden van Zuid-Amerika vind je in Patagonië, in het zuiden van Argentinië richting de zuidpool. De bekendste wijngebieden van deze streek zijn Rio Negro en Neuquen. Dit gebied wordt gekenmerkt door een lang rijpingsseizoen, een koel klimaat en een kalkachtige bodem. Dit maakt het een ideaal productiegebied voor goede witte kwaliteitswijnen, met name van Torrontes en Semillon, en voor droge licht mousserende witte wijnen.

 

Een flink groot land dus, met zeer diverse wijngebieden, een enorme wijnproductie en een grote variatie aan wijnen. Genoeg te ontdekken hier voor de nieuwsgierige wijndrinker! 

 

(juni 2013)