FEESTELIJKE COCKTAILS

 

In Nederland is er één absolute piek in de consumptie van mousserende wijnen: de jaarwisseling. Op geen ander moment van het jaar gaan we zo massaal aan de bubbels als op (en rond) 31 december. Nu kun je natuurlijk ook dit jaar weer gewoon je gebruikelijke glaasje bubbels met oliebol erbij nemen, maar het kan ook anders: waarom niet eens een keer een cocktail maken van je bubbel? Hieronder enkele recepten voor cocktails met diverse mousserende wijnen. Leuk om mee te variëren, en dat hoeft echt niet alleen tot oud en nieuw beperkt te blijven…. Proost!

 

champagnecocktail

Champagnecocktail

Laat enkele druppels Angostura (een bitter) intrekken in  ½ suikerklontje. Doe het halve suikerklontje hierna in een flute (champagneglas) en schenk hierop een klein scheutje cognac.  Vul de flute verder met champagne brut. Kort roeren en direct serveren.

 

Een goed en betaalbaar alternatief voor de champagne in dit recept is Spaanse Cava of Franse Crémant de Bourgogne of Crémant de Loire, allen brut.

 

Kir royal

Kir royal

Schenk naar smaak een klein scheutje crème de cassis in een flute. Vul de flute verder met Crémant de Bourgogne brut.

De wijnen genoemd in het recept hierboven zijn ook hier allen een goede vervanger. Naar eigen smaak kun je variëren met andere likeuren, bijvoorbeeld crème de mûre, perziklikeur, …

 

Bellini

Doe 1 deel perzikpuree (traditioneel gemaakt van witte perzik) in een flute en vul dit aan met 2 delen (soms 3 delen, naar smaak) prosecco. Kort en zachtjes roeren en direct serveren.

 

Buck’s Fizz

Schenk 15 cl mousserende wijn, 1,5 cl triple sec en 3 cl sinaasappelsap in een flute. Voeg ½ tl grenadine toe en roer kort.

 

Diamond Fizz

Doe 6 cl gin, 3 cl citroensap en 1 tl suiker in een half met  ijs gevulde shaker en shake krachtig. Zeef in een met ijs gevuld glas. Voeg 12 cl mousserende wijn toe en roer zachtjes.

 

(december 2012)