LEZERSVRAAG: WIJNTIPS BIJ AZIATISCH ETEN

 

Met enige regelmaat ontvangen wij wijnvragen van lezers van de nieuwsbrief. Ellen legde ons het volgende voor: “Wij drinken graag een wijntje bij het eten, maar wat schenken we bij de Aziatische keuken (dus Chinees, Indisch, Vietnamees enzo)? Past hier wijn bij? Zo ja, welke wijn?”

 

Aziatisch eten wijntip

Over de vraag of wijn past bij de Aziatische keukens kunnen we kort zijn: ja, dat is zeker het geval! Welke wijn, dat wordt een iets uitgebreider verhaal. Zoals Ellen in haar vraag al aanstipt, vallen er veel verschillende keukens onder de noemer ‘Aziatisch’: Chinees, Indisch, Vietnamees, Japans, Indiaas, Thais, etc. Ook bestaat er een enorme diversiteit aan gerechten en smaken in de Aziatische keukens, van licht en subtiel tot zwoel en heftig kruidig, van flink zuur tot vrij zoet en van niet of heel licht spicy tot extreem pittig.

 

Niet zo vreemd dus dat we niet 1 wijn adviseren, maar verschillende soorten wijnen bij verschillende soorten gerechten. Onze  wijntips in dit artikel hebben echter wel 1 ding gemeen: het zijn allemaal witte wijnen. Over het algemeen smaken witte wijnen namelijk het lekkerst bij Oosters eten. Witte wijnen kennen bovendien net als de Aziatische keukens een zeer brede smaakdiversiteit: van strakdroog tot mierzoet, van mineralig en zilt tot bloemig en volfruitig, etc. Er is dus altijd wel een smakelijke combinatie te vinden met je gerecht. Houd bij onderstaande wijntips wel in gedachten dat smaakvoorkeuren van persoon tot persoon verschillen. Onze adviezen blijven dus richtlijnen: wat voor jou persoonlijk het lekkerste smaakt, is een kwestie van uitproberen. Hier volgen de hoofdlijnen…

 

sushi sashimi wijntip

Heb je een subtiel smakend gerecht, dan combineer je dat het mooiste met een subtiele witte wijn. Gerechten als sushi en sashimi bijvoorbeeld hebben veel smaken ‘uit de zee’ (vis, zeewier), smaken die je goed kunt combineren met elegant en licht, haast ziltig fris wit als Chablis of Muscadet. Ook een Gruner Veltliner kan hier trouwens lekker bij smaken en deze wijn doet het ook goed bij andere  gerechten met milde smaken, zoals tjap tjoy en kip siam. Een droge Pinot blanc wil hier overigens ook vaak een mooie combi mee vormen; wijnen van deze druif zijn bij uitstek geschikt voor combinaties met groentegerechten die niet al te heftig gekruid zijn.

 

Bij pittige gerechten moet je juist een beetje oppassen met zuren: die versterken scherpe en pikante smaken namelijk. Dit betekent niet dat je wijn helemaal geen frisse tonen mag hebben, maar een erg frisse (zure) wijn is geen aanrader. Ook wijnen met een hoog alcoholpercentage kun je beter mijden, want die versterken het branderige gevoel in je mond. Wat wel erg goed gaat met pittig, zijn lichtzoete witte wijnen. Het zoet in de wijn verzacht het pittige en omdat je deze wijnen gekoeld schenkt, verdoven ze tegelijkertijd je smaakpapillen een beetje (dat blust).

 

Pittig eten wijn

Een paar voorbeelden van wijnen die je kunt inzetten: een lichtzoete Riesling uit Duitsland (spätlese) past vaak goed bij pittige gerechten omdat deze wijnen een mooi zoetje hebben, maar daarnaast ook gebalanceerd worden door een zuurtje (met mate is zuur dus geen probleem). Andere optie is een Pinot gris uit bijvoorbeeld de Elzas (wat zoeter en iets bloemig) of uit Duitsland (iets minder zwoel). Een Gewürztraminer, wederom vooral uit Duitsland of de Elzas, is een aanrader als je gerecht naast pittigheid ook (erg) veel specerijen bevat. Zo’n gerecht bevat enorm veel smaak en kan dus wel een wijn gebruiken die ook veel smaak heeft, want anders valt de smaak van de wijn volledig weg naast die van het gerecht. Gewürztraminer biedt zelf flink wat smaakgeweld (lychee, rozen, zoetje) en heeft daarnaast haast kruidige tonen (o.a. nootmuskaat), waardoor hij goed overeind blijft naast een heftig gerecht. Bij gerechten die niet zozeer pittig maar wel flink kruidig zijn, is Gewürztraminer door zijn kruidige en stevige karakter ook een aanrader (denk aan bepaalde Indiase curries of Chinese hoisin saus).

 

Hoe zoet je wijn eventueel moet zijn, is deels een kwestie van persoonlijke voorkeur en deels afhankelijk van het gerecht. Is je gerecht naast pittig ook lichtzoet, kies dan voor een wijn die even zoet is als het gerecht of net iets zoeter, want anders smaakt je wijn naast het gerecht ineens zurig en schraal.

 

Heb je een wat romiger gerecht, bijvoorbeeld een curry waarin kokosmelk of room verwerkt is, dan kan een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld ( = buiten Europa) die houtopvoeding gehad heeft een mooie combinatie vormen. Vooral bij een kruidig-romige Indiase curry werkt dit goed. Een Viognier met houtopvoeding is vaak ook een mooie optie. Deze wijnen zijn niet zoet, wel volfruitig van smaak en hebben door de houtopvoeding wat kruidige en volle tonen, wat smakelijk aansluit bij romige en kruidige curries. (Of een Chardonnay of Viognier op hout gerijpt heeft, staat niet altijd op het etiket vermeld. Deze wijnen herken je doorgaans aan smaakomschrijvingen met termen als vanille, romig, marsepein, mango, rond, vol etc.)

 

Chinees eten wijn

Heb je een wat frisser gerecht en/of wil je het qua wijn wat lichter en niet zoet, dan kan een Pinot gris uit Nieuw-Zeeland een uitkomst zijn (volfruitig, kruidig maar wel met lekker frisse tonen). Torrontes maakt soms erg mooie combinaties met de Thaise keuken: geurige gerechten met citroengras, limoen en verse koriander bijvoorbeeld. De druif Torrontes geeft een bloemige, aromatische wijn die goed overeind blijft naast alle geuren van een dergelijk gerecht. Daarnaast heeft de wijn duidelijke zuren die fijn aansluiten bij de zuren uit limoen en het frisse van verse koriander.

 

Dan nog een echte allrounder als tip: de Oostenrijkse Gruner Veltliner is een frisse, droge wijn die zich met veel gerechten gemakkelijk laat combineren (en niet alleen in de Aziatische keukens). Deze wijnen hebben doorgaans zowel iets fris (citrus, mineraal) als iets vollers (perzik, bloesem) en iets kruidigs (witte peper). Een vrij breed smaakpalet dus, waardoor deze wijn bij veel gerechten goed smaakt en zich qua smaak zelfs wat lijkt aan te passen aan het gerecht.

 

Tot slot: misschien was je al opgevallen bij bovenstaande wijntips dat in de adviezen niet uitgegaan wordt van welke soort(en) vlees of vis in het gerecht zit, terwijl we dit bij de westerse keukens vaak juist als uitgangspunt nemen. Dit komt doordat in de Aziatische keukens de smaak van het (eventuele) vlees of de vis minder op de voorgrond treedt. Het gebruik van kruiden(pasta’s), specerijen en pepers heeft hier doorgaans aanzienlijk meer invloed op de smaak van het gerecht. Dit is bij deze keukens dus ook een veel handiger uitgangspunt om je wijnkeuze op de baseren. En verder is het vooral een kwestie van lekker uitproberen…

 

(september 2012)