Druivenweetjes: verdejo

wijnaroma ananas

Verdejo is een witte druif die vooral in Spanje aangeplant staat. Er is één regio in Spanje die met name furore maakt met wijnen van verdejo: Rueda. Deze wijnregio ligt grofweg in het noordwesten van Spanje, ten zuiden van Valladolid. Het klimaat is hier vrij pittig, met zeer koude winters en droge hete zomers, maar verdejo kan deze extremen goed aan. Naar verluidt zou de naam ‘verdejo’ afgeleid zijn van het Spaanse woord voor de kleur groen: ‘verde’. Dit vanwege de vrij groene kleur van zijn druiven.

 

Een wijn uit de D.O. (Denominación de Origen; herkomstaanduiding) Rueda moet voor minstens 50% uit verdejo bestaan. Staat er D.O. Rueda Verdejo op de fles, dan is de wijn voor minstens 85% van verdejo gemaakt. In beide gevallen bestaat de aanvulling uit viura en/of sauvignon blanc.

wijnaroma anijs

 

Wijnen van verdejo zijn over het algemeen aardig aromatisch. Veelvoorkomende aroma’s zijn o.a. citroen, appel, ananas, perzik, venkel / anijs en groene kruiden. De wijnen hebben vaak een klein bittertje en meestal een vrij hoge zuurgraad, met daarnaast toch ook een zekere zachtheid en rondeur. Krijgt een Verdejo houtrijping (kan ie prima hebben), dan worden zijn aroma’s ronder, rijper en na verloop van tijd een beetje nootachtig.

 

Met hun verfrissende fruitigheid zijn wijnen van verdejo heerlijke terraswijnen. Ze doen het goed als glas op zich, maar combineren ook prima met een schaal tapas, een zomerse salade of kip- of visgerechten met een vleugje citroen (of venkel).