DRUIVENWEETJES: TORRONTES

 

Wijnaroma citroen

De Torrontes is een witte druif die oorspronkelijk uit Spanje komt. Tegenwoordig vind je deze druif echter vooral in Argentinië, waar hij de meest aangeplante witte druif is. Er kunnen zowel droge als zoete witte wijnen van deze druif gemaakt worden. Torrontes is een heel aromatisch druivenras. Veelal hebben wijnen van de Torrontes een heel stuivende geur, wat wil zeggen dat de geur je echt tegemoet komt (‘stuift’) vanuit het glas. Kenmerkende aroma’s voor wijnen van de Torrontes zijn bloemengeuren (zoals rozen en jasmijn), perzik en citrustonen, de wijnen worden dan ook vaak omschreven met termen als fris en bloemig. Vaak wordt de geur ook een beetje parfumé genoemd, wat wil zeggen dat de geur een beetje aan parfum doet denken. Ook heeft het aroma iets weg van dat van muskaatdruiven, waar de torrontes waarschijnlijk verre familie van is.

 

Wijnaroma bloemig

De droge wijnen van de Torrontes zijn doorgaans lekker fris door de zuren en hebben tegelijkertijd door hun bloemige karakter een toegankelijke, haast vrolijke smaak. Dit maakt ze net even anders dan de meeste andere wijnen, en daarom kunnen deze wijnen goed geschonken worden als een verrassend aperitief. De veelzijdige smaak van de Torrontes zorgt ervoor dat deze wijn zich ook bij de meeste borrelhapjes wel thuisvoelt. Doordat deze wijnen zeer aromatisch zijn, blijven ze daarnaast goed overeind naast gerechten met zeer uitgesproken smaken, zoals bij de Aziatische keukens. Vooral met de geurige Thaise keuken combineert de bloemige en toch frisse Torrontes vaak zeer smakelijk, mede omdat deze wijnen het frisse, aromatische karakter van de verse koriander uit deze keuken goed aankan. Tot slot kan de Torrontes een leuke wijn zijn bij zomerse salades met bijvoorbeeld kip of garnalen, dat is net weer eens wat anders dan een roseetje.

 

(september 2012)