DRUIVENWEETJES: SYRAH

 

Wijnaroma zwarte peper

Syrah en Shiraz: twee namen voor dezelfde blauwe druif. Van oorsprong (en nu nog steeds) is Syrah de ster van de wijnen uit de Franse wijnstreek Rhône. De beroemde wijnen uit het noordelijke deel van deze streek, zoals Hermitage en Côte Rôtie (en ook de doorgaans wat betaalbaarder St. Joseph en Crozes-Hermitage) zijn volledig van deze druif gemaakt, soms aangevuld met een klein beetje van de witte druif Viognier. In het zuiden van deze streek, bijvoorbeeld Vacqueyras, Gigondas en Côtes du Rhône, zijn de wijnen vaak een blend van meerdere druiven. Hier belandt Syrah in de wijn samen met o.a. de blauwe druiven Grenache, Mourvèdre en Carignan.

 

Wijnaroma chocolade

De Rhône is echter bij lange na niet de enige streek waar de Syrah staat aangeplant. In de Zuid-Franse Languedoc wordt hij steeds populairder en ook in andere Europese landen vind je Syrah, bijvoorbeeld in Spanje en Italië. Daar blijft het echter niet bij, want de Syrah is een ware wereldreiziger. Van de VS (vooral Californië) tot Chili en Argentinië, van Zuid-Afrika tot Nieuw-Zeeland: in alle wijngebieden met een mooi droog klimaat voelt de Syrah zich thuis. Wellicht niet verwonderlijk dus dat het grootste ‘buitenlandse’ succes van deze druif ligt in Australië, het droogste continent ter wereld, waar hij onder de naam Shiraz zelfs de meest aangeplante blauwe druif is. Hier zijn ze zo dol op dit druifje dat ze er naast ‘gewone’ rode wijn zelfs een mousserende rode wijn van maken.

 

Wijnaroma jam

Nou heeft deze druif niet alleen twee namen: in grote lijnen zou je kunnen zeggen dat hij ook 2 verschillende smaakstijlen heeft. De smaakstijl van de wijn heeft te maken met het klimaat waarin de druif is aangeplant: koel(er) of warm(er). Syrah uit koele klimaten heeft frisse rood fruitaroma’s, mooie zuren, wat kruidigs en smaakt vaak duidelijk naar zwarte peper. Koele gebieden zijn bijvoorbeeld de Rhône, Nieuw-Zeeland en Casablanca Valley en Leyda Valley (en alles binnen de ‘regio’ Costa) in Chili. In warme klimaten levert hij juist een meer ‘jammy’ wijn op met zwoelere, rijpere aroma’s van rood en zwart fruit (of jam), leer en een smaak die doet denken aan chocola. Dit geldt bijvoorbeeld voor veel Syrah / Shiraz wijnen uit Zuid-Afrika, Australië en de VS. Wat al deze wijnen wel gemeen hebben (los van hun druif natuurlijk) is een intense kleur, flink wat tannines, kruidigheid en vrij veel smaak.

 

Frissere of rijpere stijl: met een Syrah / Shiraz wijn heb je in elk geval een wat steviger wijn te pakken met flink wat smaak. Zo’n wijn combineert goed met gerechten met veel smaak, zoals bijvoorbeeld barbecue, gegrild of geroosterd rood vlees en, handig met de herfst en winter in aantocht, wild en stoofpotten. Tot slot hebben deze wijnen soms ook iets rokerigs in de geur. Om even in de winterse sferen te blijven: dat smaakt vast extra goed bij een knapperend haardvuurtje…

 

(september 2013)