DRUIVENWEETJES: SAUVIGNON BLANC

 

Een kat die over de buxus pist. Niet direct het eerste waar je aan zou denken bij de omschrijving van een druivenras (dat hopen we tenminste voor je…). Toch zijn buxus en kattenpis wel degelijk kreten die soms worden gebruikt bij de omschrijving van wijnen van de witte druif Sauvignon blanc. Andere, iets aangenamer klinkende aroma’s zijn o.a. kruisbessen, citroen, grapefruit, groene appel, vers gemaaid gras, passievruchten en asperges.

 

Wijnaroma groene appel

Sauvignon blanc vinden we tegenwoordig over de hele wereld, maar zijn roots liggen in Frankrijk. De klassieke witte wijnen van Sauvignon blanc vind je in de Franse wijnstreek Loire, met name in de appellations Sancerre, Pouilly Fumé, Quincy, Reuilly, Menetou-Salon en Touraine. Hier levert deze druif vaak een knisperend frisse droge witte wijn op met soms minerale tonen en af en toe de hiervoor genoemde aroma’s van buxus en kattenpis. Ook in Bordeaux weten de wijnboeren wel raad met de Sauvignon blanc, vaak in een assemblage met de witte druiven Sémillon en Muscadelle. In veel wijngebieden worden alleen droge wijnen gemaakt van de Sauvignon blanc, maar de wijnen van Bordeaux kunnen droog, zoet of edelzoet zijn en krijgen soms ook houtopvoeding. Appellations zijn o.a. Entre-deux-Mers, Graves en Sauternes.  

 

Wijnaroma citroen

Frankrijk is echter niet het enige land dat beroemd is om zijn Sauvignon blanc wijnen, want sinds de jaren ‘80 van de vorige eeuw staat Nieuw-Zeeland nadrukkelijk op de kaart als één van ’s werelds beste producenten van Sauvignon blanc. Vooral in het wijngebied Marlborough op het Zuidereiland gedijt de druif uitstekend en levert hij stuivende, frisse en zeer aromatische wijnen op met vaak iets van asperge en/of passievrucht in de geur.

 

De rest van de wereld kan natuurlijk niet achterblijven bij dit succes, dus we vinden Sauvignon blanc ook o.a. in Italië (met name in Friuli en Alto Adige), in Spanje (vooral Rueda, waar hij ook vaak  gecombineerd wordt met de Verdejo), Australië, Chili, VS, Argentinië, Zuid-Afrika en Oostenrijk. In al deze landen geeft de druif de beste resultaten in relatief koele gebieden, waar hij zijn mooie zuren en goede frisheid goed kan behouden.

 

Met deze mooie zuren, lekkere frisheid, stuivende geur, groene aroma’s en frisse fruittonen is Sauvignon blanc eigenlijk de lente-wijn bij uitstek. Smaakt heerlijk als glas los in het eerste lentezonnetje of bij het aperitief,  maar laat zich ook uitstekend combineren met frisse salades, fruits de mer, gegrilde visjes en ook gedroogde ham. Een echte klassieker voor de liefhebbers tot slot is een Sauvignon blanc uit de Loire bij een Frans geitenkaasje. 

 

(maart 2014)