Druivenweetjes: Pinot blanc

wijnaroma peer

Het duurde even voordat de witte druif pinot blanc zijn eigen plek in de spotlights veroverd had: tot het eind van de 19e eeuw werd hij namelijk nogal eens verward met chardonnay. Op zich niet vreemd, want deze druiven lijken qua looks nogal op elkaar en bovendien hebben ze geen van beide van zichzelf erg uitgesproken smaakkenmerken. Net als chardonnay is pinot blanc een van origine Franse druif die inmiddels in veel meer landen wereldwijd staat aangeplant. Daar houden de overeenkomsten ook wel op, want pinot blanc is aanzienlijk minder bekend en staat op veel kleinere schaal aangeplant dan chardonnay.

 

De Franse wijnstreek bij uitstek voor pinot blanc is de Elzas, waar hij vriendelijke, sappige wijnen geeft. Vaak wordt pinot blanc hier geblend met auxerrois, wat de wijnen iets karaktervoller maakt. Ook wordt pinot blanc vaak gebruikt voor de bekende bubbel Crémant d’Alsace. Over de grens in Duitsland is pinot blanc omgedoopt tot weissburgunder en geeft hij mooie wijnen in o.a. de wijnstreken Pfalz en Baden.  De Italianen op hun beurt noemen deze druif pinot bianco. Hij wordt in veel Italiaanse wijnregio’s verbouwd, maar met name in Friuli en Trentino-Alto Adige in het noordoosten van Italië doet pinot bianco het erg goed. Andere landen waar je pinot blanc aantreft zijn o.a. Oostenrijk, Luxemburg, Hongarije, Slovenië, Kroatië, de VS (Californië en Oregon) en Canada.

Wijnaroma appel

 

Wijnen van pinot blanc kunnen variëren van vrij neutraal smakende exemplaren tot wat vollere, meer aromatische types. Extreem opdringerige, uitgesproken Pinot blancs zul je niet snel tegenkomen. Eerder zijn het sappige, frisse, fruitige wijnen met medium zuren en ook vaak een beetje iets romigs. Qua aroma’s kun je denken aan appel, citroen, perzik, peer, soms wat mango of lychee en soms iets mild kruidigs of floraals. Met hun ietwat ingetogen en vriendelijke karakter zijn deze wijnen ideale begeleiders van veel groentegerechten (denk bijvoorbeeld aan asperges). Ook eiergerechten zoals quiches zijn doorgaans een match met Pinot blanc. Wil je toch aan een stukje vis of vlees: ook met witvis en gevogelte kunnen deze wijnen vaak prima uit de voeten. 

 

 

 

(maart 2017)