DRUIVENWEETJES: MERLOT

 

Merlot is een blauwe druif die van oorsprong vooral stond aangeplant in het Franse wijngebied Bordeaux, maar tegenwoordig wereldwijd te vinden is en zelfs een van de meest aangeplante druivenrassen ter wereld is.

 

Wijnaroma pruim

In de Bordeaux staat nog altijd veel Merlot aangeplant en de wijn van deze druif wordt hier bijna altijd geassembleerd (gemengd) met die van andere druivenrassen. Bordeauxwijnen waar verhoudingsgewijs veel Merlot in gaat (heel soms tot 100%), vind je vooral in de appellations Saint-Émilion en Pomerol (waaronder het bekende Château Pétrus valt). We vinden deze druif tegenwoordig behalve in de Bordeaux ook o.a. in de Franse Languedoc, in diverse Spaanse en Italiaanse wijngebieden, in Slovenië, Roemenië, Hongarije, Bulgarije en in het Zwitserse kanton Ticino, waar men zelfs een witte wijn van Merlot maakt. Ook buiten Europa staat Merlot volop aangeplant, o.a. in de Verenigde Staten (Californië, Washington, New York,…), in Chili (waar een deel van de vermeende Merlot aanplant uiteindelijk Carmenère bleek te zijn), in Zuid-Afrika, Australië en in Nieuw-Zeeland (met name Hawkes Bay).

 

Merlot geeft over het algemeen gulle, zachte, vlezige rode wijnen met een ronde textuur. In een koel klimaat worden de wijnen rond en pittiger, in een warm klimaat pakken ze wat zwoeler en voller uit. Aroma’s die je vaak bij Merlot tegenkomt zijn pruimen, kersen, vruchtencake en soms wat truffel.

 

Wijnaroma truffel

De meest bekende ‘assemblagepartner’ van Merlot, de druif waarmee hij dus het vaakst gemengd wordt, is de Cabernet Sauvignon. Net als Merlot zelf vindt ook deze druif zijn oorsprong in de Bordeaux. Merlot en Cabernet Sauvignon vullen elkaar prachtig aan: Merlot brengt zachtheid, rondeur en wat meer alcohol waar Cabernet Sauvignon tannines, houdbaarheid en kracht levert. Dit duo samen levert daardoor mooi gebalanceerde wijnen op met het beste van beiden.

 

Wijnen van (hoofdzakelijk) Merlot gaan goed samen met een grote variëteit aan gerechten, zoals stoofschotels van bijvoorbeeld rund of kip (zowel de klassieke Franse stoofjes als bijvoorbeeld tajines), en bij gerechten met (geroosterd) varkensvlees of eend.  Door hun ronde karakter kunnen wijnen van Merlot doorgaans ook prima als glas los gedronken worden, zonder eten erbij. Kortom een wijn waarmee je alle kanten opkunt. 

 

(september 2014)