DRUIVENWEETJES: MALBEC

 

Wijnaroma braam

Malbec is een blauwe druif die oorspronkelijk afkomstig is uit de Zuidwest-Franse wijngebieden Bordeaux en Cahors. Daar heet hij in plaats van Malbec ook wel eens Cot of Auxerrois. De rode wijnen uit de streek Cahors zijn een assemblage van diverse druiven, waarbij Cot tenminste 70% van de assemblage moet uitmaken. In Bordeaux gaat Malbec slechts in kleine hoeveelheden in de assemblage, als hij er al inzit. Verder kom je Malbec tegen in o.a. Chili, Californië, Hongarije, Noord-Italië en in de Franse wijnstreek Loire. De druif Malbec is echter inmiddels veel bekender door zijn nieuwe thuisland, Argentinië. Hij is hier veruit de meest aangeplante blauwe druif. Je vindt de Malbec vooral veel in het wijngebied Mendoza.

 

Wijnaroma tabak

In Argentinië is het klimaat echt ideaal voor Malbec en levert hij stevige rode wijnen met goede tannines en een mooie zuurgraad. Doordat de Malbec hier naast dit krachtige karakter ook een prettige zachtrijpe textuur ontwikkelt, zijn dit ondanks alle kracht toch heel toegankelijke wijnen. Hoewel Malbec ook in Argentinië wel eens in blends gebruikt wordt, komt hij vooral veel als cépagewijn op de markt. De smaak van een Argentijnse Malbec typeert zich naast het stevige maar zachtrijpe karakter vooral door aroma’s van o.a. tabak, bramen, pruimen en viooltjes.

 

Malbec en Argentinië blijken niet alleen qua klimaat een match made in heaven te zijn, maar ook voor wat betreft wijn-spijs combi’s. Argentijnen zijn dol op vlees en op barbecueën en laat rode wijn van Malbec nou heerlijk smaken bij geroosterd vlees… Vooral bij de krachtige, stoere smaak van rood vlees (zoals een steak, ribeye, T-bone) van de barbecue doet hij het uitstekend. Helemaal omdat de combinatie met rood vlees de tannines in de wijn wat verzacht, waardoor het lekker fruitige en rijpe karakter nog mooier naar voren komt. Een ideale wijn voor een avond flink carnivoor barbecueën met vrienden!

 

(juni 2013)