DRUIVENWEETJES: CABERNET SAUVIGNON

 

Wijnaroma cassis

Cabernet Sauvignon is een van de beroemdste rode druiven ter wereld. Deze druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar staat inmiddels over de hele wereld aangeplant, van Frankrijk tot China en van de VS tot Zuid-Afrika. Dit heeft de Cabernet Sauvignon te danken aan het feit dat hij goed gedijt op veel verschillende bodemsoorten.

 

Typisch Cabernet Sauvignon zijn aroma’s van zwarte bessen en cassis. Daarnaast komen vaak tonen van tabak, leer, ceder en munt voor en soms zelfs chocolade. Zijn er onrijpe druiven in de wijn gebruikt, dan proef je vaak aroma’s van groene paprika. Wijnen van de Cabernet Sauvignon worden daarnaast gekenmerkt door stevige tannines (een wat drogend, wrang gevoel in de mond wanneer je de wijn drinkt zonder iets te eten erbij).Deze wijnen zijn zeer geschikt voor rijping op houten vaten en voor oudering, waarbij de tannines in de loop der jaren steeds zachter worden en bovendien steeds meer mooie, complexe smaken ontstaan.

 

Wijnaroma leer

Van Cabernet Sauvignon alleen kun je al erg mooie wijnen maken, maar deze druif laat zich ook zeer goed combineren in blends met andere rode druiven. Vooral Merlot en Syrah zijn hier erg geschikt voor. Blends combineren de krachtige smaak van Cabernet Sauvignon met zachtere, rondere kenmerken van andere druivenrassen en smaken daardoor dikwijls zachter en toegankelijker dan een wijn van alleen Cabernet Sauvignon. Een blend van Cabernet Sauvignon met Merlot wordt ook wel een ‘Bordeaux blend’  genoemd. Deze naam verwijst naar de wijnstreek Bordeaux in Frankrijk, de bakermat van de Cabernet Sauvignon. Wijnen uit deze streek zijn altijd een blend van meerdere druivenrassen; ze bevatten praktisch altijd in elk geval Cabernet Sauvignon en Merlot.

 

Wijnaroma munt

Wijn van Cabernet Sauvignon is echt een wijn om bij te eten en combineert bij uitstek goed met gegrild rood vlees. De eiwitten in het vlees gaan namelijk een verbinding aan met de tannines uit de wijn, waardoor de wijn in combinatie met een stuk vlees zachter en fruitiger gaat smaken. Een mooie smaakcombinatie! Door het aroma van munt dat vaak voorkomt in deze wijnen, zijn ze een fantastische partner voor vleesgerechten met munt erin. Lamsvlees, dat erg goed met munt combineert, is ook een erg fraaie match. Dankzij de krachtige smaak is wijn van Cabernet Sauvignon daarnaast een goede begeleider van wild en oude kaas.

 

(december 2012)