Artikelen op I Love Food & Wine

Voor de website I Love Food & Wine schreef Monique van Kruining o.a. de volgende artikelen:

 

Pajaro Rojo wijn

Zomers rood – 7,8 pnt fruitige Mencia uit Bierzo – proefpanel, augustus 2019

Bij zomerse temperaturen grijpen we al snel naar een glas rosé. Heerlijk natuurlijk, maar… wat dacht je van een lekker gekoelde rode wijn ter variatie? Bijvoorbeeld de zomerse ‘El Pajaro Rojo’ uit het Spaanse Bierzo, gemaakt van 100% mencia. Vrolijk etiket, vrolijke naam (El Pajaro Rojo betekent ‘de rode vogel’). En de wijn? Die stemde het proefpanel ook best vrolijk.

 

Toneelstuk As Wine Flows By - Catena Zapata

Bodega Catena Zapata – Hoe 4 vrouwen Malbec tot leven brengen – februari 2019

Als wijnliefhebbers weten we het natuurlijk allang: wijn is niet zomaar een drank. Wijn is emotie, wijn is beleving! Het Argentijnse wijnhuis Bodega Catena Zapata gaf hier eind januari op wel heel originele wijze invulling aan met een toneelstuk over de geschiedenis van Malbec. Plaats van handeling: het prachtige theater Carré in Amsterdam. Over beleving gesproken…  I Love Food & Wine was aanwezig bij deze bijzondere voorstelling, die een inspirerend licht werpt op de geschiedenis van malbec.

 

Chileens wit – 7,5 pnt fruitige Pinot grigio van Gall&Gall – proefpanel, oktober 2018

Bij de term ‘nieuwe wereld’ denk je misschien ook aan ‘nieuwe’, jonge wijnhuizen. Het Chileense Santa Rita kun je echter bezwaarlijk nieuw noemen: dit wijnhuis bestaat al meer dan 120 jaar. Ter ere van het 120-jarig jubileum werd de ‘120 Reserva Especial’ serie op de markt gebracht: een reeks soepele, toegankelijke wijnen. Op de proeftafel bij het proefpanel van I Love Food & Wine verscheen de Pinot Grigio uit deze serie, verkrijgbaar bij Gall&Gall.

 

ciro rosso

Italiaanse charme – 8,0 pnt sappige Gaglioppo uit Ciro – proefpanel, oktober 2018

Er zijn van die druiven die je niet zo vaak tegenkomt, maar die wel degelijk de moeite van het ontdekken waard zijn. Gaglioppo is er zo eentje. Deze blauwe druif groeit hoofdzakelijk in het uiterste zuiden van Italië, in Calabria. Hier maakt Cantine de Luca van 100% biologisch verbouwde gaglioppo zijn ‘Nettare di Abramo’. Het proefpanel van I Love Food & Wine is gecharmeerd van deze levendige Italiaan en geeft een mooie 8.

 

Bianco di Custoza

Fris wit – 7,5 pnt Biologische Bianco di Custoza – proefpanel, juli 2018

Ooit gehoord van de Italiaanse wijnregio Custoza? Dit wijngebied ten zuidoosten van het Gardameer is misschien wat minder bekend dan de nabije regio’s Soave, Valpolicella en Bardolino, maar daarom zeker niet minder de moeite waard. Het proefpanel van I Love Food & Wine beoordeelde de biologische Bianco di Custoza van Monte dei Roari. Het eindoordeel? Een mooi doordrinkbaar aperitief dat vriendelijk wegdrinkt.

 

Witte wijnen uit Lugana

Ontdekking! – Zo smaakt witte wijn uit Lugana – juli 2018

Op een heerlijke zonnige dag, net als vandaag, toog Monique van Kruining namens I Love Food & Wine naar restaurant Breda in Amsterdam. De aanleiding: het Consorzio di Tutela del Lugana organiseerde in samenwerking met Melman Communications een masterclass en lunch om de wijnen uit de DOC Lugana, heel toepasselijk, in het zonnetje te zetten.

 

Nice rose

Sappig en fruitig – 7,8 pnt Nice rose van Gall&Gall – proefpanel, juni 2018

Zomerse temperaturen in aantocht; dat betekent hoog tijd om weer aan de rosé te gaan. Maar…. welke rosé kies je dan? Het proefpanel van I Love Food & Wine onderwierp 6 roséwijnen uit de Provence aan een nadere inspectie. De ‘Nice’ rosé van Gall & Gall scoorde hierbij goed: het panel beloonde deze wijn met een 7.8.

 

Patre Monastrell

Kruidig rood – 7,7 pnt Monastrell uit Jumilla – proefpanel, januari 2018

In het zuidoosten van Spanje, grofweg zo’n 100 km landinwaarts vanaf Alicante, bevindt zich de wijnregio Jumilla. Hier heerst een continentaal klimaat met weinig neerslag, koude winters en hete zomers, slechts een klein beetje getemperd door de invloed van de Middellandse Zee. Vrij barre omstandigheden dus, waarin de blauwe druif monastrell zich wonderwel juist kiplekker voelt. Bodega San José maakt in deze regio meerdere wijnen van deze druif, waaronder de ‘Patre’ Monastrell. Het proefpanel van I Love Food & Wine geeft deze wijn een mooie 7,7.

 

Veleta Vijiriega

Zacht & fruitig – 8,4 pnt Zeldzaam Zuid-Spaans wit – proefpanel, december 2017

Was het tot een aantal jaar geleden nog een en al chardonnay en merlot wat de klok sloeg, tegenwoordig staan wijnen van onbekende, inheemse druivenrassen weer volop in de belangstelling. Toegegeven, daar zitten natuurlijk rassen tussen die met goede reden een beetje in de vergetelheid geraakt waren… Het grote voordeel van deze trend is echter dat er ook veel goede, onbekende rassen boven water komen die spannende, originele wijnen opleveren. De ‘Viji’ van Veleta is zo’n wijn van de laatste categorie. Het proefpanel van I Love Food & Wine is aangenaam verrast en beoordeelt deze wijn met een mooie 8,4.

 

Alvi's Drift

Alvi’s Drift – Nuchtere wijnmaker en bruggenbouwer – november 2017

Wat is dat toch met dokters en wijn? Blijkbaar is er een connectie. Een kleine greep: tijdens (!) en na het verwijderen van mijn verstandskies vroeg de kaakchirug mij uitgebreid om wijnadviezen, de hoofdredacteur van wijnvakblad Perswijn was arts voordat hij de overstap naar wijnjournalistiek maakte en ook de Zuid-Afrikaanse Alvi van der Merwe was werkzaam als dokter voordat hij wijnhuis Alvi’s Drift oprichtte. Tijdens een perspresentatie en lunch in het fantastische restaurant Bord’eau **, georganiseerd door importeur De Monnik Dranken, mocht ik namens I Love Food & Wine kennismaken met de nuchtere Alvi en zijn wijnen.

 

Bentinck Amerongen

Culinair Amerongen – Vanuit de moestuin zo de stal in! – juni 2017 

Waar denk je aan bij 17e-eeuwse kassen, paardenstallen en een skybox? Een leuk nieuw restaurant is zeer waarschijnlijk niet het eerste (of tweede) dat bij je opkomt, maar restaurant Bentinck in Amerongen combineert wel degelijk al deze elementen. En dat doen ze nog goed ook. Hoe dat zit? I Love Food & Wine (Monique van Kruining) onderzocht het tijdens een perslunch in juni.

 

Le Flery

Poetisch met structuur – 8,0 pnt Rose uit Piemonte – proefpanel, juni 2017

Een beroemde wijnquote van Robert Louis Stevenson luidt: ‘Wine is bottled poetry’. Als er één wijnmaker is die deze mooie uitspraak op bijzondere wijze eer aandoet, dan is het wel Beppe Pescaja van het gelijknamige wijnhuis in de Italiaanse regio Piëmonte. Vraag je Beppe om meer informatie over zijn wijnen, dan krijg je namelijk geen sheet met technische informatie. Nee, bij Beppe krijg je een gedicht!

 

Johner Rivaner

Fruitig wit – 8,3 pnt Verrassende Rivaner – proefpanel, april 2017

Rivaner: een druivenras dat niet direct bekend staat om zijn bijzondere wijnen. Maar soms kom je ook een uitzondering op de regel tegen. Deze Duitse Rivaner van Karl H. Johner is zeker zo’n uitzondering. Het proefpanel van I Love Food & Wine is aangenaam verrast: we bleven proeven van deze heerlijk fruitige wijn. Dat resulteert in een mooi cijfer. Nogal wiedes dat Antoine van Esch van Tire Bouchon deze wijn altijd in zijn koelkast heeft liggen!

 

Secret de Viu Manent

Stevig rood – 7,2 pnt Syrah met een geheim – proefpanel, november 2016

De ‘Secret’ serie van het Chileense familebedrijf Viu Manent bestaat, zoals de naam eigenlijk al aangeeft, uit wijnen met een geheim. Ze worden voor 85% gemaakt van de druif die op het etiket vermeld staat; in het geval van deze wijn is dat syrah (uit Colchagua Valley). De resterende 15% betreft een jaarlijks wisselende samenstelling van druiven die strikt geheim wordt gehouden. Het proefpanel van I Love Food & Wine beoordeelt deze ‘Syrah met een geheim’ met een ruime 7. 

 

Scaia Corvina

Zacht en toch krachtig – 7,9 pnt Kruidige Corvina – proefpanel, oktober 2016

Corvina: de naam van deze blauwe druif is wat minder bekend, maar dat maakt hem zeker niet onbemind. Het is namelijk de belangrijkste druif voor Bardolino, Valpolicella (Ripasso) en Amarone, bekende wijnen uit de Noord-Italiaanse wijnregio Veneto. Voor deze wijnen wordt corvina altijd geblend met andere inheemse blauwe druiven, met name met rondinella en molinara. Dat corvina echter ook prima in zijn eentje zijn mannetje staat, bewijst de Scaia van Tenuta Sant’Antonio van 100% corvina.

 

Mijn grote liefde – Syrah: Meet the parents – mei 2016

Het is een van de meest spannende momenten in je relatie: de eerste ontmoeting met de ouders van je geliefde. Jullie zijn dol op elkaar, maar hoe zit het met de ouders van je lief? Lijken ze op hem/haar, klikt het over en weer wel een beetje… Ooit gedacht dat je met een wijndruif een soortgelijke ervaring kunt hebben?

 

Lauzieres Sine Nomine

Elegant wit – ‘Sine nomine’ uit de Provence – proefpanel, april 2016

De aanblik van Domaine de Lauzières is een haast perfect plaatje dat zo in een reisgids kan staan: glooiende wijngaarden en olijfgaarden tegen een prachtig contrasterende achtergrond van witte kalkstenen heuvels. Misschien niet zo verwonderlijk dus, dat eigenaar Christophe Pillon en zijn team in zo’n perfecte omgeving ook streven naar perfectie in hun wijnen.

 

Le temps des gitans

Boordevol rood fruit – Vrolijke Carignan – proefpanel, april 2016

Carignan is een druif waar doorgaans stevige, stoere, serieuze wijnen van gemaakt worden. Dat het echter ook een heel stuk speelser en vrolijker kan, bewijzen de broers Thierry en Pascal Julien van familiedomein Mas de Janiny.