Artikelen op Anne-Wies.nl

 

Voor de website Anne-Wies.NL schreef Monique van Kruining o.a. de volgende artikelen:

 

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt Hollandse Wijn Editie

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt: Hollandse Wijn Editie – oktober 2019

Bier na wijn geeft venijn? Nou, niet als het aan Hertog Jans meesterbrouwer Gerard van den Broek en wijnmakers Arina van Leenen en Diederik Beker ligt. Gezamenlijk lanceerden zij tijdens een perslunch eind september de nieuwste editie van het bijzondere speciaalbier Grand Prestige Vatgerijpt: gerijpt op wijnvaten van het Betuws Wijndomein. Monique van Kruining was erbij namens Anne-Wies.NL.

 

New Talents Tasting: verrassende Duitse wijnen – juli 2019

Begin juli was het weer zover: Melman Communications organiseerde in samenwerking met Riesling Fellow Albert de Jong de ‘New Talents Tasting from Rhein, Main & Mosel’. Oftewel, een interessante proeverij van Duitse wijnen in het Amstel Boathouse te Amsterdam. Monique van Kruining was erbij en liet zich verrassen.

 

Vulkanische wijnen op Pallas Terroirdag – juli 2019

Begin juni vormde het charmante koetshuis van de Maurits Hoeve in Bilthoven het decor van de 4e ‘Terroirdag’ van Pallas Wines. De focus van deze bijzondere wijnproeverij ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op terroir. Dit jaar was de keuze gevallen op een zeer interessant thema: wijnen van vulkanische bodems. Monique van Kruining proefde mee namens Anne-Wies.NL.

 

Apostelhoeve Late Harvest Pinot gris 2018

Primeurproeverij: Apostelhoeve jaargang 2018 – mei 2019

Een kleine primeur in Nederland: half mei organiseerde online wijnwinkel Bovino samen met de Apostelhoeve een bijzondere wijnproeverij. Een groep wijnschrijvers en -bloggers mocht namelijk als een van de eersten in Nederland kennismaken met de kersverse jaargang 2018 van dit bekende Maastrichtse wijndomein. Ter plaatse, natuurlijk. Monique van Kruining proefde met plezier mee namens Anne-Wies.NL.

 

Louis Roederer Vintage champagne

Louis Roederer Vintage en Cristal bij La Rive – februari 2019

Wanneer er een uitnodiging binnenkomt van importeur Walraven Sax om diverse jaargangen van Champagne Louis Roederer te proeven, dan weet je al dat het een bijzondere middag gaat worden. Zeker als terloops vermeld wordt dat er ook Cristal op tafel zal verschijnen. En dat er als locatie voor het Amsterdamse Amstel Hotel gekozen is. Anne-Wies was tot haar spijt verhinderd, maar Monique van Kruining wierp zich met veel plezier op als plaatsvervanger.

 

Mayschoss-Altenahr

Wijnen uit de Ahr: een waar ‘pinotparadijs’ – november 2018

Op 22 oktober jl. organiseerde wijnmagazine Perswijn een overzichtsproeverij met wijnen uit het Duitse wijngebied Ahr. Plaats van handeling: het Amsterdamse restaurant Scheepskameel. 13 wijnboeren gaven acte de présence om hun wijnen te laten proeven, Lars Daniëls MV verzorgde een zeer interessante masterclass en Scheepskameel zorgde tot besluit voor een smakelijke lunch. Dat klinkt als een mooie middag en dat werd het ook zeker. Monique van Kruining schoof met plezier aan namens Anne-Wies.NL.

 

Moonseng Plaimont

Najaarsproeverij Delta Wines: 5 tips – oktober 2018

Terwijl de herfst zich met een paar stevige regenbuien liet gelden, vond op maandag 1 oktober (heel toepasselijk) de najaarsproeverij van Delta Wines plaats. Als locatie was gekozen voor het sfeervolle Leerhotel Het Klooster te Amersfoort. Delta’s dochterondernemingen DGS Wijn, Coenecoop Wine Traders en Pallas Wines presenteerden hier gezamenlijk maar liefst 398 wijnen. Een ontspannen ambiance, strakke organisatie en veel, heel veel wijn te proeven: het moge duidelijk zijn dat Monique van Kruining zich hier wel een middag wist te vermaken. Een kleine selectie van wat zij zoal tegenkwam.

 

Petro Kools en Margo Reuten - restaurant Da Vinci

25 jaar Da Vinci: bruisende ladieslunch – oktober 2018

Afgelopen september bereikte restaurant Da Vinci (*) in Maasbracht een prachtige mijlpaal: het 25-jarig bestaan. Dat moet natuurlijk gevierd worden en dus zal Da Vinci de komende 12 maanden diverse feestelijke jubileumactiviteiten organiseren. De aftrap voor dit feestjaar werd gegeven op 14 september jl. met een bruisende ladieslunch. 25 bijzondere vrouwen uit de horeca, politiek, kunst en cultuur schoven aan om samen met chef Margo Reuten te genieten van een prachtige middag. Monique van Kruining had het voorrecht om namens Anne-Wies.NL te mogen meegenieten van deze bijzondere lunch.

 

Wijngaard Apostelhoeve

Culinaire wijnreis in Limburg: aanrader! – september 2018

Wat is er als wijnliefhebber nou leuker dan op wijnreis gaan? Struinen door de wijngaarden, wijnmakers spreken, hun wijnen proeven… Het goede nieuws: daar hoef je tegenwoordig niet zo ver meer voor te reizen. Sinds kort organiseren vinologen Annaline Doelen (wijnrestaurant Mes Amis) en Maurice Warnier (Vinteur) namelijk culinaire wijnreizen in Nederlands en Belgisch Limburg. Samen met een groep genodigden van de pers probeerde Monique van Kruining namens Anne-Wies.NL alvast zo’n wijnreis uit. En dat werd dus inderdaad een heel leuke dag!

 

Schwarzriesling Duitse wijnproeverij

Proeverij Duitse wijnen: new talents, no riesling – juli 2018

Op een zonnige 2 juli organiseerde Melman Communications, in samenwerking met ‘Riesling fellow’ Albert de Jong, een mooie proeverij van Duitse wijnen. De happening vond plaats in het Amstel Boathouse te Amsterdam en was getiteld ‘New Talents from Rhein, Main & Mosel’. Monique van Kruining was erbij aanwezig. Ze was even niet zo in the mood voor Riesling en ging dus op zoek naar wat de aanwezige wijnproducenten verder nog te bieden hadden. Dat bleek een hoop te zijn! Zie hier een greep uit haar ontdekkingen.

 

Het nieuwe Rioja - saber quien eres

‘Het nieuwe Rioja’ bij restaurant Bougainville – juni 2018

Ken jij de wijnen uit Rioja? Deze Noord-Spaanse wijnstreek is wereldwijd bekend om zijn rode crianza’s en (gran) reserva’s, maar momenteel is de DOCa Rioja druk bezig zich te vernieuwen. Het Nieuwe Rioja komt eraan! Hoe die vernieuwing er precies uitziet, werd onlangs toegelicht tijdens een presentatie, proeverij en lunch in restaurant Bougainville van Hotel TwentySeven in Amsterdam. Monique van Kruining was erbij namens Anne-Wies.NL.

 

JRE Bloggersreis asperge

JRE bloggersreis ‘asperge’: roadtrip in een Lexus – juni 2018

Of ik (Monique van Kruining) namens Anne-Wies.NL mee wilde gaan op een bloggersreis, vroeg Anne-Wies. Zeker wel, altijd leuk om op reis te gaan! Mocht jij nou daarbij, net als ik in de eerste 2 seconden na deze vraag, meteen exotische, zonnige oorden voor je zien: zo’n verre reis werd het nou ook weer niet. Maar leuk (en lekker) werd het wel! Zonnig trouwens ook. Zie hier een culinair reisdagboek van een roadtrip vol Livar varkens, asperges, wijn en bier.

 

Bollinger RD 2004 L(A)UNCH

Champagne Bollinger R.D. 2004 L(A)UNCH – mei 2018

Voor de meeste mensen is champagne al een synoniem voor feest. Maar als champagnehuis Bollinger zijn nieuwste jaargang R.D. op de markt brengt, dan is het pas echt feest. Geen gek idee dus van importeur Verlinden Drink & Discover om de lancering van Bollinger R.D. 2004 te vieren bij restaurant Amarone in Rotterdam. De festiviteiten bestonden uit een masterclass en lunch, gevat onder de catchy term ‘L(A)UNCH’. Anne-Wies kon hier tot haar spijt niet zelf bij aanwezig zijn, maar Monique van Kruining nam met plezier de rol van plaatsvervanger op zich.

 

KLM lentewijnen Rijksmuseum 2018

KLM lentewijnen en kunst bij Ron Gastrobar – mei 2018

Altijd al de prachtige schilderijen uit het Rijksmuseum willen bewonderen onder het genot van een goed glas wijn? Dit is je kans (en een originele ook)! In de maanden mei en juni van dit jaar serveert de KLM namelijk in de business class een bijzondere collectie wijnen in samenwerking met het Rijksmuseum. Monique van Kruining ging namens Anne-Wies.NL de wijnen alvast voorproeven. Helaas niet in de lucht, maar ter compensatie wel op een leuke locatie: Ron Gastrobar in Amsterdam. Dat werd dus een KLM-Bla(a)uw middagje.

 

BOB Mergelland

BOB Mergelland, het feestje bij Chateau Neercanne – april 2018

Afgelopen februari werd bekend dat Nederland een tweede BOB (Beschermde Oorsprongsbenaming) voor wijn rijker is: de BOB Mergelland. Aangezien er jaren van voorbereiding en geduld voorafgingen aan deze erkenning door de Europese Commissie, moest dit goede nieuws natuurlijk wel in stijl gevierd worden. Daarom werd er op 9 april een lunch georganiseerd met de wijnen en de wijnmakers van deze kakelverse BOB Mergelland. Als locatie werd, heel toepasselijk, gekozen voor het uit mergel opgetrokken Chateau Neercanne nabij Maastricht. Monique van Kruining was erbij namens Anne-Wies.NL.

 

Rivetto bij O Mundo

Wijnmakersdiner: Enrico Rivetto bij restaurant O Mundo – april 2018

Op zomaar een doordeweekse avond was daar ineens de uitnodiging van maître Jurriën van Hierden van restaurant O Mundo. Of ik, Monique van Kruining, er misschien wat voor voelde om aan te schuiven bij een wijnmakersdiner met de wijnen van Enrico Rivetto. Om zelf te ervaren hoe het nu met O Mundo gesteld is, na een nogal ‘turbulente periode’. Je zult begrijpen, dat zag ik wel zitten.

 

Domaine M. Chapoutier

Domaine M. Chapoutier: respect, durf en meer – maart 2018

‘Een maaltijd zonder wijn is als een dag zonder zon’, zo luidt een beroemde uitspraak van de Fransman Jean Anthelme Brillat – Savarin. Als ze ergens die uitspraak ter harte genomen hebben, dan is het wel bij het eveneens Franse Domaine M. Chapoutier. Het uitgangspunt bij alle wijnen die dit beroemde wijnhuis in de Rhône produceert is namelijk dat ze goed met eten te combineren moeten zijn. Geen gek idee dus van importeur Oud Reuchlin & Boelen om een nadere kennismaking met deze wijnen te organiseren tijdens een lunch bij Taverne Meer en Bosch in Den Haag. Namens Anne-Wies.NL mocht ik, Monique van Kruining, hierbij aanschuiven voor een middag met mooie wijnen en interessante gesprekken.

 

Bogdanjusa Wine Professional 2018

5x Bijzondere wijnen op Wine Professional – januari 2018

Of ik, Monique van Kruining, toevallig naar de Wine Professional ging, vroeg Anne-Wies. En of ik daar dan misschien een stukje over wilde schrijven, met een top 3 (of 5) van wat ik aan bijzondere wijnen was tegengekomen. Nou, dat was dus tweemaal ‘ja’. Kwam mooi uit ook, want ik vind het erg leuk om te neuzen naar wijnen uit minder bekende landen, van (vrij) onbekende druiven en/of uit verrassende gebieden. Het moge duidelijk zijn dat ik dus ook meteen maar voor een opsomming van 5 in plaats van 3 bijzondere wijnen ben gegaan. Wat ik zoal ben tegengekomen? Hierbij mijn persoonlijke top 5, overigens in willekeurige volgorde.