Inspiratie: port en chocolade

 

De combinatie van een kaasplankje met port als nagerecht is welbekend, maar wat dacht je van een glas port met een stukje chocolade? Wist je dat hier veel verschillende, erg lekkere combinaties mee te maken zijn? Tijdens een inspirerende (en heel smakelijke) masterclass op de Duitse megawijnbeurs ProWein ontdekte ik 5 mooie voorbeelden van goede port en chocolade combinaties. Zo’n masterclass wordt natuurlijk een beetje gesponsord (in dit geval duidelijk door een bepaald chocolademerk), maar er zijn wel goede aanknopingspunten uit te halen waar je zelf mee aan de gang kunt. Dit waren de voorbeelden:

 

(Wil je eerst weten hoe het ook alweer zit met al die verschillende typen port? Lees dan even dit artikel)

 

20 y.o. witte port met witte chocolade

Kopke 20 years old white port & Lindt Lindor wit

Witte port kom je wat minder vaak tegen dan rode port en geouderde witte port is al helemaal een tikje zeldzaam. Mocht je zo’n fles te pakken hebben, probeer hem dan vooral uit, want de smaak is heerlijk complex. Deze Kopke 20 y.o. white was rijp, zoet en fris tegelijk, met wat gedroogde abrikoos, nootjes, rijpe appel en marsepein in de smaak. In combinatie met de romige witte chocolade kwam de port wat ronder en fruitiger over en leek de smaak van de chocolade ook wat complexer. Opvallend effect!

 

Inspiratie: zoete witte port (even opletten, want er bestaat ook droge witte port) met witte chocolade. Bij voorkeur 10 y.o. witte port of ouder, vanwege de complexere smaak, maar soms moet je werken met wat er beschikbaar is ;-).

 

 

10 y.o. tawny port met chocolade

Blackett 10 years old tawny & Lindt Excellence 50% cacao

Deze 10 jaar oude tawny smaakte zacht en rijp, met tonen van gele rozijnen, gedroogde abrikozen en wat nootjes. De erbij geserveerde chocolade met 50% cacao was een romige, zoete chocolade die qua smaak meer richting melk dan puur zat. Qua zoetheid zaten deze port en chocolade precies op één lijn en de chocola haalde het fruitige in de port extra naar voren.

 

Inspiratie: 10 y.o. tawny met een melkchocolade met wat meer cacao, of met melkchocolade met nootjes (smaakbruggetje naar het notige in de port) en/of rozijnen (dito). Bij een wat stevigere, drogere stijl 10 y.o. tawny eventueel puur met nootjes.

 

 

20 y.o. tawny met pure chocolade met sinaasappel

Bulas 20 years old tawny & Lindt Orange Intense

Deze 20 y.o. tawny was een stukje intenser van smaak dan de 10 y.o. tawny hiervoor. Hij was rijp en vol, kwam een tikje branderig over en smaakte naar gedroogde vijgen, krenten, sinaasappelschilletjes en nootjes. Een complexe smaak met veel power, waar je wel een stevige smaak tegenover mag zetten. Dat had de chocolade met sinaasappel zeker: beide smaken bleven goed overeind en de sinaasappelschil-toon in de port was een mooie match met de sinaasappel in de chocolade.

Ter controle proefde ik de sinaasappelchoco ook nog even naast de 10 y.o. tawny, maar in die combinatie verdween de smaak van de port volledig naar de achtergrond. Duidelijk geen match.

 

Inspiratie: 20 y.o. tawny met een chocolade met wat hoger cacaogehalte en (gedroogd) fruit: (bloed)sinaasappel, rozijnen, dadels, vijgen, fruit-en-noten….

 

 

Late Bottled Vintage port met pure chocolade

Portal late bottled vintage (LBV) 2011 & Lindt Excellence 70% cacao

Deze LBV port barstte van het rijpe rode fruit (vooral bessen en aardbei), was een klein beetje floraal en hoewel hij zoet smaakte, had hij ook nog een beetje frisheid. De combinatie van de pure smaak van de chocolade en het rode fruit in de port was heerlijk! De port smaakte bij de chocolade net wat minder zoet dan wanneer je hem los proeft en zijn structuur was net wat merkbaarder.

Ter controle proefde ik ook nog even de 20 y.o. tawny bij deze chocolade: geen succes. De smaak van de port denderde compleet over die van de chocolade heen.

 

Inspiratie: LBV met een extra pure chocolade (met hoger cacao-gehalte) of eventueel met puur-met-rood-fruit-erin (kersen, cranberry, …).

 

 

Vintage port met extra pure chocolade

Churchill’s Quinta da Gricha vintage 2015 & Lindt Excellence 85% cacao

In alle eerlijkheid: dit was een beetje een combinatie voor de die-hards. Deze piepjonge vintage port was krachtig, had wat tannines en barstte van het frisse rode fruit. Daarmee had de port absoluut de nodige smaakkenmerken in gemeen met de zeer pure chocolade, waarin ook wat zuren en tannines te proeven waren. De combinatie van deze twee was mij persoonlijk echter too much: samen werden ze in de mond wat al te drogend.

Ter controle probeerde ik deze chocolade nog bij de LBV port en die combinatie was zachter en daarmee prettiger in de mond. Wel verdween daarbij een deel van de smaak van de chocolade in het zoete fruitgeweld van de port.

 

Inspiratie: persoonlijk zou ik gewoon van jonge vintage port genieten als een glas op zich. Wanneer je echt van bite / structuur houdt, dan is een jonge vintage port met uiterst pure chocolade (85%) iets voor jou.

 

 

Doe-het-zelf

Heb je hiervan zin en trek gekregen om zelf met port en chocolade combi’s aan de slag te gaan? Vooral doen! Daarvoor hoef je niet exact de hier genoemde merken aan te houden: je kunt gewoon het genoemde type port en het genoemde type chocolade als uitgangspunt nemen. Nou heeft elk porthuis zo zijn eigen huisstijl, dus natuurlijk is de ene tawny de andere niet, en het ene merk melkchocolade smaakt ook net even anders dan het andere. Het is dus een kwestie van uitproberen om je eigen ultieme combinatie te vinden (heel vervelend…).

 

Proeverij port en chocolade

Hoe dan?

Begin bijvoorbeeld met 1 fles port en probeer daar een paar verschillende merken chocolade bij. Extra leuk is het om naast de bijpassende chocolade ook ter contrast een heel ander type chocolade erbij te proberen, zodat je kunt proeven wat werkt en wat niet werkt. Voorbeeld: een LBV port met een paar repen extra pure chocolade (met verschillende gehaltes cacao) en ter contrast ook een reep wit. Of een 10 y.o. tawny met verschillende repen melkchocolade en een 85% cacao reep ter contrast.

 

Ook leuk: organiseer een port en chocolade proeverij met gelijkgestemde vriend(inn)en. Laat iedereen een fles port en een reep chocolade meenemen (vooraf een beetje afstemmen om zoveel mogelijk verschillende soorten op tafel te hebben) en proeven maar!

 

 

 

(Oktober 2018)